18.9.08

Psykiatrisk pasient for en kveld

Helsedirektoratet har satt i gang en kampanje om psykiske problemer. Det kan kanskje være nyttig. Stigmatiserende holdninger overfor psykiske vansker fins overalt og kan til og med være en skikkelig festbremse:

En kunstner hadde brakt sitt verk i havn, og det skulle feires. En venninne av meg kjente ham og inviterte meg med. Jeg traff mange nye mennesker, og det ble spennende samtaler.

En time over midnatt brøt man opp. Men siden det var mye drikkevarer til overs, ville kunstneren gjerne fortsette festen hjemme. Min venninne sa jeg burde bli med. Siden jeg hadde skravlet så mye den kvelden at jeg nesten hadde glemt å drikke, slo jeg til.

Det ble det kjedeligste nachspielet jeg noen sinne har vært på.

Noen i selskapet jobbet med psykisk helse, og dette ble raskt det store samtaletema. Jeg fortalte at jeg hadde gått hos psykolog, og hadde mye å si om terapi og psykiatri.

Flere støttet meg i mine meninger, det var ikke det. Men jeg ble satt i bås.

Jeg fikk ett glass vin, med det samme vi kom til leiligheten. I løpet av de påfølgende timene skjenket verten i gjestenes glass i ett kjør. Men mitt ble stående tomt etter at jeg hadde drukket det første. Det var snodig å se på hvordan den oppmerksomme vert hr. Kunstner fylte på glassene i runde etter runde, men alltid hoppet over mitt.

På veien hjem spurte min venninne hvordan jeg hadde hatt det. Jeg svarte, som sant var, at jeg syntes jeg hadde fått dårlig forpleining og at jeg ikke var lite sjokkert over at en utpreget kritisk intellektuell kunne være så til de grader fordomsfull.

Men, sa jeg, dersom du inviterer meg med hjem til hr. Kunstner en annen gang, så tar jeg med meg ei magnumflaske i veska.

I denne serien:Innvandrer for en dag
Hore for en dag

14.9.08

- Sjokkerende og skremmende

Jeg har skrevet noen innlegg om abort, som jeg synes er et etisk vanskelig spørsmål, og jeg ønsker en abortdebatt, som ikke minst lege og forfatter Marianne Mjaaland nå har bidratt til. Jeg har lenge savnet en debatt, fordi jeg ønsker at aborttallet skal bli redusert, men jeg mener at kvinnen selv må ta avgjørelsen og synes det er forkastelig når enkelte konservative kristne, som det nye politiske partiet med én sak på programmet, er så enøyde at de ikke vil ta hensyn til at kvinner kan være i en vanskelig livssituasjon.

En kristelig dame som har lest innleggene mine og som tror jeg ikke kjenner Bibelen - jeg er faktisk flasket opp på bibelvers og har dessuten lest teologi på grunnfagsnivå - sendte meg i går kveld en mail med emnet "Sjokkerende og skremmende", hvor hun skriver:

Dere som så gjerne vil ha rett til å drepe, må da ikke være overrasket om dere selv blir drept!

Jo, jeg ville personlig bli svært overrasket om jeg skulle bli drept. Dersom det er den kristelige damen selv som har lyst til å drepe, så vil jeg hun skal vite at jeg og mange andre har barn.

Slike reaksjoner bidrar utvilsomt til at flere vender kristendommen ryggen.

Hun skriver også at hun tror jeg ønsker å gå fortapt.

Videre påstår hun at jeg kritiserer Jesus, hvilket jeg ikke har gjort. Men om jeg hadde kritisert Jesus, så hadde han nok taklet det. Han avviste som kjent en kanaaneisk kvinne, men det fant ikke denne kvinnen seg i, og Jesus hørte på henne til slutt. Så Gud - om Han fins - tåler nok kritikk, selv om enkelte kristne ikke gjør det.

Mailen:

Kjære Sigrun!

Det både sjokkerer og skremmer meg å høre at du og så mange andre virkelig er så utrolig uvitende og likegyldig når det gjelder abortsaken o.a.. Du kritiserer ikke bare dem/"disse" flotte prestene, men du kritiserer Jesus. Og det er ikke spesielt klokt. Feige og forførende prester er det uhyggelig mange av. Er de feige, er de forførende også, åndelig forførende. Og da er og blir de upålitelige. Du skriver: Men skal vi nå utsettes for et hardkjør fra disse prestene, kan det godt være at ... Nei ingen må få komme her og si DEG noen sannhetens ord, må de vel skjønne! Tenk at de kan være så frekke! Lille venn, noen må simpelthen få vekket deg og flest mulig andre selvgode jenter/kvinner/gutter/menn. Hvis du ikke har fått med deg at Gud vil gi enhver igjen etter sine gjerninger, så vil jeg anbefale deg å kjøpe og lese Bibelen og lære! Husk at det er Gud som har skapt oss alle sammen, også de bitte små totalt forsvarsløse ufødte barna. Det er DERES liv det handler om her, altså ikke ditt eller andre kvinners eller menns. Dere som så gjerne vil ha rett til å drepe, må da ikke være overrasket om dere selv blir drept! Jesus døde for deg for at du skulle få ta imot Hans frelse, og få et rikt og godt liv både her i tiden på jorden og i evigheten. Han ville ikke at du heller skulle gå fortapt. Men det vil visst du, eller? Vær med å trygge og vise omsorg det gudskapte lille uskyldige barnet! Du burde forstå at ingen ting er viktigere for et demokrati enn sanne menneskerettigheter, og da særlig retten til å få bli født. Derfor er det kort og godt genialt å bare ha én sak på programmet! Selvfølgelig vil de bli latterliggjort for dette, men det får ikke hjelpe. Her gjelder det å redde liv!

En skriver på din blogg: ... at disse innbilte religiøse abortmotstandere som regel støtter ... "Abort-motstanderne" er kristne, ikke religiøse. Jeg tror invasjon av Irak var Guds vilje. Det måtte skje. Terrorister kan ikke få herje fritt. Uten motstand. Dessverre er krig det eneste språket disse forstår. Noen eller mange vil ikke høre, kun servere det de tror de vet. Eller bare lage bruduljer. Vær så god! Da får jo Saken desto større oppmerksomhet. Det er virkelig bra! Furtne innlegg er supert. Kjempesupert.

Vennlig hilsen