24.9.15

Når legene tar feil og melder deg ut av samfunnet

Av Berit Vegheim, Stopp Diskrimineringen

Hvis du ikke så Dagsrevyen i går onsdag, er det vel verdt å gjøre det. To innslag handlet om funksjonshemmedes rettigheter, uten at det selvsagt ble sagt et ord om likestilling, diskriminering, rettighet eller for all del menneskerettighet redaksjonelt. Det ene var om at utviklingshemmede mister den symbolske lønnen de hadde, og Bjug Ringstad gjorde en meget bra innsats for å alminneliggjøre hva som skjedde - som for alle andre er arbeid og lønn viktig for utviklingshemmede.

Det andre innslaget går rett inn i vår hjemlige CRPD-debatt om fratakelse av rettslig handleevne. Endelig fikk vi et ferskt eksempel til å få alle som tror de vet at folk ikke forstår og mener noe, til å tenke seg godt om. Kort fortalt: En mann fikk en sykdom da han var 12 år, legene visste ikke hva det var, men bestemte seg for at han fungerte som et spedbarn - inntil en vakker dag en ansatt på pleiehjemmet han var stuet bort på, ble overbevist om at mannen forsto alt rundt seg. Han fikk en datamaskin og er nå i jobb med data, er gift og kommuniserer via datamaskinen. Ingen ting er i veien med mannens kognitive evner. Han fortalte hvordan det hadde vært å være til stede uten å være til stede i eget liv.

Det faktum at legene ikke visste hva som feilte mannen, men likevel dømte ham til et liv som sivilt død, bør få enhver til å vise ydmykhet. Kronargumentet for tilhengerne av umyndiggjøring er jo ekstremene, og da er det nettopp en person som denne mannen som kan bli offer for den medisinske ekspertises fortreffelighet og ufeilbarlighet.

Jeg har møtt lignende eksempler i Norge, folk som etter ulykker har befunnet seg i en bevisst, men totalt passiv komalignende tilstand. De hører alt som blir sagt, men er meldt ut av legevitenskapen.

Les også: Intervju med Berit Vegheim i siste utgave av Psykologtidsskriftet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post