3.3.15

Fjerndiagnostisering av brukerens familiemedlemmer

Det er ikke bare Vladimir Putin som blir fjerndiagnostisert. I går fikk jeg en følger på Twitter som jeg straks blokkerte. Det ser ut til å være et nettsted for folk som fjerndiagnostiserer eks'en som psykopat, samt for folk som lurer på om partneren er det. Sistnevnte kan klikke seg inn på en test for å finne ut om partneren er psykopat. Nettstedet har også knyttet til seg en fagperson. Jeg har tidligere fortalt at jeg selv gikk i en terapigruppe der vi ga psykopatpoeng til eks'er og foreldre.

I et annet blogginnlegg har jeg vist at en venninne fikk stemoren sin fjerndiagnostisert av vår felles terapeut, og jeg lurer virkelig på hvor vanlig det er å fjerndiagnostisere brukeres familiemedlemmer. Da jeg for en tid tilbake leste en artikkel om bivirkninger i terapi, så jeg at forfatteren skrev at han pleide å være "veldig forsiktig" med å diagnostisere partneren til brukeren (som han aldri har møtt), men han mente det kunne være "hensiktsmessig" å tilby brukeren "et sett av anonymiserte symptomer på for eksempel narsissistisk personlighetsforstyrrelse eller liknende", og så si til brukeren: "Når du beskriver partneren din, er det noe som dette du mener?" Hvis svaret er ja, så vil brukeren skjønne at det ikke er han eller hun som er problemet, men altså partneren. (s. 5). Så drar brukeren hjem, googler de "anonymiserte" symptomene på personlighetsfortsyrrelsen, og vips så kan han eller hun diagnostisere partneren.

En tidligere pasient har gjort terapeutens fjerndiagnostisering av familiemedlemmer til levebrød (videoen nedenfor). Hun er "bestselling author", blogger, holder foredrag m.m. om hvordan (for henne helt ukjente) mennesker er dersom de har fått de samme diagnosene som dem terapeuten hennes fjerndiagnostiserte foreldrene hennes med. Mange tar damen for å være fagperson, og jeg har også sett en nordisk psykolog anbefale henne på bloggen sin. Jeg synes damens blogg er full av gift (og vil ikke lenke til den). Den er mye verre enn videoen, som er opptak av et foredrag hun holdt på en konferanse der det også var folk med diagnoser. Bloggen hennes er imidlertid ikke verre enn enkelte av de amerikanske fagfolkenes som blogger om diagnoser, uten at det er noen trøst.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post