13.1.15

Når psykiatri møter kultur

Det er når jeg møter mennesker fra andre kulturer at jeg best forstår hvor forskjellige mennesker er, og hvor vanskelig og fånyttes det er å plassere noen inn i en kategori eller sjekklisteskjema, skriver psykologspesialist Birgit Valla i boka Videre.

Hun viser til journalist og forfatter Ethan Watters, som i sin bok Crazy like us skriver om eksporten av den amerikanske forståelsen av psykiske problemer til andre kulturer. Her er et lengre intervju med Watters om dette spennende temaet:


Intervjuet varer i en time. Om du ikke får sett hele på bloggen, kan du klikke på lenken
Ethan Watters: The Globalization of the American Psyche
fra Berkeley Arts and Letters og se det hos FORA.tv.

Kanskje kan også USA og Vesten lære noe av andre kulturer?

Det virker som stemmehørerbevegelsen relaterer seg til stemmer mye på samme måte som folk gjør i andre kulturer, i motsetning til medisinsk behandling som går ut på å fjerne symptomer (stemmer). Jeg lurer på om de to tilnærmingene kanskje reflekteres i forskjellen på begrepene treatment og healing.

Ifølge teologer var det forresten den siste typen "behandling" Jesus praktiserte når han gjorde det som blir kalt undre; han inkluderte syke og funksjonshemmede i fellesskapet i et samfunn som så på dem som urene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post