28.1.14

Psykolog: - Det passer liksom aldri å jobbe med traumer

I en psykologblogg som jeg oppdaget i går, fant jeg en terapeut som ikke er hekta på siste mote på traumefeltet, som jeg synes virker svært ensidig for tiden. Det er faktisk litt skremmende at alle terapeuter nå skal skoleres i det samme - og der brukermedvirkning er et ikke-tema, selv om det nettopp er selvbestemmelsen som ble fratatt den traumatiserte.

Psykologspesialisten skriver:
Traumefeltet domineres for tiden av fancy stadieteorier hvor alt skal skje til sin tid (f.eks. Anstorp, Benum & Jakobsen, 2006). Behandler får her et stort ansvar for å vurdere når pasienten er klar, for å unngå retraumatisering. Hvis pasienten går for fort fram blir de aktivt avledet. En del terapiforskning (f.eks. Wampold, 2001) peker imidlertid mot å lytte mer til hva pasienten selv har tro på. Som behandler i helsevesenet har jeg selv observert at traumepasienter lett blir kasteballer [i] systemet fordi ingen synes de har ressurser til å ta den forpliktelsen det er å åpne opp for traumer. Ingen sier at dette aldri skal jobbes med, men det bare passer liksom aldri å ta i det.
Les blogginnlegget Terapi og medmenneskelighet.

Foto: samuiblue/freedigitalphotos.net
Oppdatering: Ny studie viser at stabilisering ikke er nødvendig

3 kommentarer:

 1. "Behandler får her et stort ansvar for å vurdere når pasienten er klar, for å unngå retraumatisering." Hakeslepp! Det er jo nettopp det å bli fratatt vurderingsevnen som er retraumatiserende!

  Mange takk for at du deler oppdagelsen din, Sigrun! Jeg kommer til å lenke til dette i min blogg etterhvert - skal gi beskjed.

  SvarSlett
 2. Mille30.1.14

  Psykisk helsevern klarer fint å retraumatisere uten å gå inn i traumebehandling for tidlig (etter deres skjønn). Ikke minst er det retraumatiserende å blitt møtt med taushet og fortielse når man vi fortelle om overgrep.

  Er helt enig med denne psykologspesialisten. Vi vet jo også at terapiformer er veldig poppis en stund før de avløses av noe nytt og angivelig enda bedre. Dessuten: Man får beskjed om at man må være stabil for å få traumebehandling. Men når man er stabil, får man sjelden det likvel. Da sier de at man har jo blitt så bra at man trenger ikke mer behandling, eller spesifikk traumebehandling. Fortsatt flashbacks? Bare kom deg ut og se fremover! Jeg mistenker også at kompetansen på DPS om hvordan man behandler traumer jevnt over er sørgelig dårlig.

  SvarSlett
 3. Sigrun14.2.16

  En ny studie viser at det ikke er nødvendig med stabiliseringsfase.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post