1.1.13

Først, gjør ikke skade

Skrevet sammen med Vivian Berg 

Psykolog og sosionom Åsne Tveito fortalte i Tidsskrift for Norsk Psykologforenings oktoberutgave om en «raus» helsetjeneste som har gitt en kvinne 19 psykiatriske diagnoser. Den hjelpen må ha vært en ikke ubetydelig påkjenning for mottakeren.

Stigma
Etter 22. juli var massemediene fulle av stigmatiserende karakteristikker av (personer med) psykisk uhelse, som «gærningene», «syk og gal» og «psykisk syke tiltrekkes av 22. juli». Selv blant helsepersonell var det noen som kalte denne typen helseproblemer for «galskap». En slags forebygging mot fordommer var å intervjue noen som hadde fått samme schizofrenidiagnose som terroristen Anders Behring Breivik fikk. Morgenbladets journalist Lena Lindgren og Autismeforeningen var blant dem som uttrykte redsel for stigmatisering da Asperger ble foreslått som diagnose. Vi kan likevel ikke huske at noen forsvarte dem som har fått personlighetsdiagnoser.

Det kan virke som det er fritt fram å demonisere personer som har fått slike diagnoser, og da tenker vi ikke bare på sære kristenfundamentalister som tror «borderlinere» er besatt av demoner. Mediene omtaler sjelden personer med personlighetsdiagnose i fine ordelag, og også helsepersonell omtaler mange av disse personene på krenkende måter i det offentlige rom. På nettet blir den livstidsdømte svenske drapsmannen Helge Fossmo brukt som et eksempel på en med personlighetsforstyrrelse.

Tannlegepasienter
Fagbladet Den norske tannlegeforenings Tidende hadde i november informasjon til tannleger om pasienter med ulike psykiatriske diagnoser. Om personlighetsforstyrrelser og tannhelse sto det knapt noe mer enn «manipulativ, aggressiv, mytoman, upålitelig». Måneden før hadde samme tidsskrift en fin artikkel om et nytt hjelpetilbud til blant andre overgrepsutsatte, som kan ha problemer med å motta tannbehandling. Når vi vet at personer som har fått personlighetsdiagnoser, ofte er overlevere etter overgrep i barndommen, blir det vanskelig å forstå budskapet om pasientgruppen til tannlegestanden.

Psykologer har kunnskap om hvordan mennesker påvirkes. Derfor oppfordrer vi dere til i større grad å påvirke journalister og meningsytrere til ikke-stigmatiserende omtale av folk som sliter psykisk, mange på grunn av tidlige traumer. Som terapeuter kan dere også bidra til at færre pasienter får tilleggsbelastninger ved stigmatiserende diagnoser. Robert Stolorow har påpekt at å få en diagnose kan ofte være retraumatiserende, fordi pasienten igjen objektiveres og anses som «feil», mens vedkommendes egen opplevelse blir ugyldiggjort. Retraumatisering påført av hjelpeapparatet kan ha alvorlige og langvarige skadevirkninger.

Samarbeid
I spalten for personlige fortellinger i siste nummer av Tidsskrift for psykisk helsearbeid, skriver en kvinne at borderlinermerkelappen førte til at helsepersonells velvilje og omsorg for henne, stort sett forsvant. Vi har hørt mange liknende historier, og vi mener at en diagnostiseringspraksis som ikke tillater brukermedvirkning, ikke hører hjemme i vår tid. Derfor ble vi glade for Tveitos forslag om å gjøre diagnostisering – i tilfeller hvor diagnose kreves – til et samarbeidsprosjekt.

Om helsepersonell skal etterleve prinsippet primum non nocere, kan man ikke bare kjøre på med diagnoser som øver vold mot Den Andre.

Innlegget publiseres i Tidsskrift for Norsk Psykologforening 1/13, som kommer ut denne uken.Under en aksjon mot den amerikanske psykiaterforeningen i Philadelphia
5. mai i fjor, rev demonstranter i stykker sine psykiatriske merkelapper.
Skjermdump fra You Tube/Jim GottsteinOppdatering: Vi fikk et tilsvar fra redaktøren i Tannlegetidende Forstår at det var vanskelig å forstå. Vi skrev svar til henne Stigmatisering av pasienter.

5 kommentarer:

 1. Mange takk for et innlegg med mange viktige poeng!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for den, Ingrid.

   Slett
 2. Anonym6.1.13

  Takk for at du hele tiden minner helsevesenet og oss på at det egentlig ikke eksisterer noen forskjell mellom "normale" og folk som oss; personer med en diagnose. At det hele handler om ulike opplevelser, erfaringer som setter sine spor. Jeg tror det er mange mennesker som jobber i helsevesenet som er veldig bevisst dette. Men at det finnes et system som gjør at det må utdeles "merkelapper" for at folk skal få den behandlingen man har krav på.

  Håper du står på og mener og deler også i 2013. Det er viktig! I USA er det slik at de private helseforsikringene gir støtte utfra hva slags diagnose man får. Jo "verre" diagnose - jo større økonomisk uttelling. I Sverige har de borgerlige partiene nærmest vedtatt at kognitiv terapi skal være den foretrukne terapien for det som gir offentlig støtte.

  Det er opprørende. Nesten så jeg får lyst til å blogge sjøl. Men jeg er ikke så modig som deg. Derfor fortjener du honnør og støtte!

  Godt nyttår!
  Morten

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nytt år, Morten!

   Ja, det ER opprørende ting du omtaler. Diagnosemanualen DSM ble vel også i utgangspunktet til av rent administrative grunner.

   Takk for støtte. Om du en dag skulle gjøre noe med nesten-lysten til å blogge, så vil jeg lese! Hvis du synes det krever mye mot, kan du jo blogge under pseudonym. Jeg blogget under bare fornavn det først trekvart året. Det var greit å gi seg tid til å finne ut av veien videre.

   Slett
 3. En svensk psykolog som jeg har fått et godt inntrykk av, har skrevet et svært stigmatiserende blogginnlegg om folk som har blitt diagnostisert med BPD eller NPD. Jeg har kommentert i bloggen hans og kritisert ham bl.a. på Twitter.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post