18.10.12

Ting tar tid i psykisk helsevern

I forrige måned var mangelfull traumehjelp til krigsveteraner nok en gang fremme i mediene.

NRK intervjuet blant andre Gro Nore, leder ved avdeling for angstlidelser ved Modum Bad.


– Nei, vi har ikke et slikt apparat. PTSD er en ganske ny diagnose og er en vanskelig lidelse å behandle, uttalte hun.

PTSD ble tatt inn i den amerikanske diagnosemanualen DSM-III i 1980, og karakteriseres altså som "ganske ny". Journalisten problematiserer ikke dette.

Etter innslaget kommenterte jeg på Twitter at traumekursene etter 22. juli ble kalt "oppfriskningskurs", men jeg lurte på om ikke grunnkurs kanskje hadde vært en mer dekkende betegnelse. "He he, inne på noe der!" kom det fra en psykolog som jobber med traumer.

Her har man altså i årevis søkt hjelp - til og med for komplekse traumer, som jo ikke har noen diagnose overhodet. Hadde det ikke vært bedre om hjelpeapparatet sendte ut et brev til traumatiserte hjelpesøkende med en realitetsorientering om tingenes tilstand? For eksempel:

Kjære Sigrun Tømmerås.

Vi har mottatt din søknad om traumeterapi, men må dessverre underrette deg om at vi ikke kan så mye om dette. Som du kanskje vet, fins det ingen fullgod diagnose for problemer av din art. Vi behandler også sjelden pasienter som har opplevd enkelttraumer, siden PTSD bare har eksistert siden 1980.

Dersom vi hadde tilbudt brukermedvirkning, kunne pasienter selvsagt fått traumehjelp uavhengig av alderen på de ulike diagnosene. Vi har imidlertid vedtatt å ikke legge så stor vekt på dette med brukermedvirkning, fordi vi har valgt å prioritere (noen) diagnoser og teknikker i vår behandlingshverdag.

Vi anbefaler deg derfor å ta kontakt med fastlegen din, som vil kunne forskrive medikamenter mot overgrepene du sliter med, samt være behjelpelig med tips om turer i skog og mark (dog ikke alene på kveldstid, for da kan du bli utsatt for nye overgrep).

Med vennlig hilsen
Helsevesenet

3 kommentarer:

 1. Tatt på kornet Sigrun, turer i skog og mark...
  Akk ja.

  SvarSlett
 2. Anonym24.10.12

  Fornøyelig lesning...du skriver så bra,er så skarp!
  Hilsen fra en med diagnosen kronisk(!)PTSD

  SvarSlett
 3. Anonym15.1.13

  Etter en tid i psykiatrien er det ganske interessant å lese dette. Når jeg sier til psykologer og sykepleiere at det virker som det ikke har nok kunnskap om PTSD så sier de at de kan mye om PTSD, og at det finnes god behandling. Det er ikke så vanskelig å gjennomskue mangelfull kunnskap i psykiatrien, og har selv aldri fått noe ut av det de kaller behandling. Det som er frustrerende og trist er at når jeg ikke føler noe bedring av det de kaller behandling, så er det meg det er noe galt med og ikke dem (i følge dem selv). Om noen skulle lure på hvorfor det finnes svingdørspasienter og hvorfor så mange sliter så har jeg ganske mange meninger om akkurat det.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post