11.10.12

Frivillig innleggelse du liksomHåvard Bäckström har skrevet masteroppgaven Omsorgens tvetydighet ved bruk av skjerming, der han har intervjuet sykepleiere:

Mange informanter fortalte at pasienter som kommer frivillig til sykehuset skjermes mot sin vilje uten at det er fattet skjermingsvedtak. 

Informantene forteller at det kan være ulike årsaker til at denne pasientgruppen blir skjermet. Det kan være for å beskytte pasienten mot å skade seg selv eller andre, og det kan også være en del av behandlingen til pasienter med personlighetsforstyrrelsesdiagnose. En annen årsak til at pasienter skjermes er at de ikke ønsker å etterkomme pleiernes instrukser.

Flertallet av informantene forteller at tvangsmedisinering er det mest benyttede tvangsmiddelet. Pasienten har ikke noen valg vedrørende medisiner selv om han er på frivillig paragraf. En sykepleier forteller at pasientene blir tvangsmedisinert hvis han ikke følger sykepleierens retningslinjer og anbefalinger i forhold til medisin. Han sier sykepleierne oppfordrer pasientene til å ta medisin men gir dem egentlig ikke noe valg, selv om det kan høres ut som vi gjør det. 


Pasienter som er frivillig innlagt kan også bli fysisk geleidet inn på skjermet avsnitt uten at pasienten er spurt eller informert om dette. Situasjonen kan eskalere og pasienten bli agitert og utagerende. Da benyttes ofte tvangsmidler som reimer og medisin. (side 42 ->)

Les også: Det lukkede rom - Reidun Norvolls doktoravhandling om skjerming

1 kommentar:

 1. @miaspora12.10.12

  Og jeg, som trodde skjerming betød "skjerming", som i "skjerme pasienten".

  - Mot stressende omgivelser, måtte forholde seg tii andre, ekstra påkjenninger og belastninger i en særdeles vanskelig situasjon.
  At som skjermet, ble pasienter godt tatt vare på med ekstra omsorg og trygghet?

  Så feil kan man ta.
  (Kan man ta så feil?)

  Håper virkelig jeg slipper å bli skjermet noen gang.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post