6.6.12

Ikke feil "bare" i rettspsykiatrien

To pasient- og brukerombud spør:

"Hvor mange må slite heile resten av livet med stigmatiserende diagnoser som egentlig er feil? Hvor mange er underlagt tvungent psykisk helsevern på feil grunnlag?"

Les innlegget Tankekors rundt psykiatri.

8 kommentarer:

 1. Mange takk for lenken, Sigrun. Jeg har lagt inn respons, der jeg bl.a. ønsker meg mekling.

  Har ikke du også ønsket deg det?

  SvarSlett
 2. Jo, det har jeg, Ingrid!

  SvarSlett
 3. Anonym6.6.12

  Det er svært positivt, slik jeg ser det, at pasientombud fronter dette temaet. Som tidligere pasient vet jeg at det ikke er lett å føle at andre respekterer eller tiltror en med pasientbakgrunn legitimitet til å uttale seg kritisk om egen diagnostisering og beskrivelser i journalen. De fleste vil beholde tiltroen til fagpersonalet og forbli i overbevisningen om at det er "legene som vet hva de snakker om" og at psykiatriske pasienter jo tross alt har noe "feil i tankesystemet". Det er en risiko forbundet med å være pasient selv og gå ut med kritikk av det psykiatriske profesjonsvesenet, det tok meg ikke lang lesning for å komme over nettopp kritikk av terapeut som et av symptomene som bekreftet psykiatrisk sykdom. Jeg vil derfor påstå at skal man oppnå generell lydhørhet for denne type kritikk, trenger man personer som i kraft av fagfelt eller annet, ikke bærer noen form for svekket tiltro til å stå som vitner. Noen som mener annerledes?

  Det er et dilemma for meg å på den ene siden være sterk og modig å stå opp for noe jeg mener er et viktig tema som bør offentliggjøres igjen og igjen til man oppnår en generell lydhørhet og aksept for problemet, og det å ta tilstrekkelig hensyn til den skade det kan gjøre for mitt sosiale omdømme å gå ut som "psykiatrikritisk psykiatrisk pasient". Det virker som om det er mer sosialt akseptert å være psykiatrisk pasient dersom du lovpriser den hjelp du har fått og er positiv og takknemlig. Er det slik at det gir tilhørerne større tiltro til din mentale friskhet dersom du er positiv til den psykiatriske terapien du har vært gjennom ? Jeg har reagert på at tidligere pasienter kan virke rett ut lettprovoserte når andre pasienter snakker om sine negative erfaringer..jeg har spurt meg hvorfor. Jeg ville aldri finne på å bli kritisk til en person med negative erfringer med det mobilselskapet jeg bruker, selv om jeg bare har positive erfaringer med det selv. Jeg ville jo uansett støtte andre i at de selvsagt må forvente å få anstendig service. Men når det gjelder psykiatri kan det se ut som om det er en måte å avsløre egne svakheter å fremsette kritikk. Man kan feks få insinuert at man har "problemer med autoriteter" eller at man "sitter fast i et mønster hvor man heller skylder på andre fremfor å gå i seg selv". Ja, så blir det alltid vanskelig for omverdenen å avgjøre hva de skal feste lit til...den som potensielt er "psykisk forvirret" og som i og for seg jo viser seg som et negativt og kritisk menneske eller de som er positive og i den form godt kan være tilbøyelige til å være typen som blir frisk av sine psykiske krøller...jeg forstår at folk kan føle seg usikre på hvordan de skal forholde seg til psykiatrikritikk selv om jeg mener det er basert på fordommer at de har det.

  Det er så mange fallgruber at det i mine øyne virker helt nødvendig at problemene psykiatrisk helsevern har må adresseres også av personer som selv ikke er eller har vært pasienter der...?? Eller?

  SvarSlett
  Svar
  1. Du tar opp mye viktig her, Anonym ... Og je g har tenkt i de samme banene. "underkastelse" er kanskje et stikkord? Må man være autoritetsaksepterende for å være en vellykket pspasient?

   Slett
 4. Jeg legger inn en ny kommentar her, for den er relevant i konteksten: Sigrun, la du nylig ut en lenke til noe om recovery? Jeg har lett og lett og finner det ikke igjen

  SvarSlett
 5. Anonym7.6.12

  -Annabella-

  Det har vist seg at min fastlege diagnostiserte meg med "depresjon" uten å utelukke somatisk sykdom.
  Jeg ble "tvangs"innlagt (Dvs: hadde jeg ikke gått med på ville jeg ikke mistet rettigheten til å velge) med "depresjon" og har aldri vært mer sliten i mit liv.
  Psykiater ønsket å "gi" meg en personlighetsdiagnose i samme slengen. Selvsagt.
  Hun så litt trist ut da det viste seg at jeg nok ikke hadde en av "de" diagnosene.

  Jeg ba gjentatte ganger om medisinsk undersøkelse da jeg følte på meg at det var noe som ikke stemte.
  Det ble etterhvert gitt at jeg hadde vrangforestillinger da jeg hadde kroppslige symptomer.

  Jeg ble sykere og sykere og medisinene økte både i mengde og antall.
  Til slutt ble jeg utskrevet.
  I journalen hos fastlegen står det:"Ville ikke innlegges. Er lite sammareidsvillig. Vil ikke bli frisk?"

  Vel.
  Da jeg nå i vår ble innkalt til gynekolog av kreftforeningen, viste det seg at jeg hadde flere infeksjoner i kroppen.
  Jeg fikk behandling for disse, og har ikke "vrangforestillinger" lenger.

  Jeg ble imidlertid henvist videre til sykehuset pga cyster.
  Var på sykehuset i går og skal nå utredes for kreft.

  Jeg er så forbanna! Jeg fikk bekreftet det jeg har sagt flere ganger, at jeg blir ikke hørt. Det hjelper meg jo svært lite nå egentlig.
  Blir tatt på alvor på sykehuset, og det føles godt, men dette kunne vært tatt tak i for lenge siden!

  Jeg vil gi fastlegen min informasjon om aldri å blande seg inn i mitt liv mer.
  Jeg kommer til å bruke privar lege fremover uansett.
  Det har jeg ikke råd til, men det ser ut til at jeg ikke har et valg om jeg skal bli tatt litt seriøst i det minste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Annabella - enda et eksempel på systemvold. Jeg skriver mer om noen dager, nå skjer det så mye rundt meg. Ønsker deg alt godt. <3

   Slett
  2. Håper virkelig det beste, Annabella!

   Slett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post