13.6.12

Helsevern uten samfunnsvern

I siste utgave av Tidsskrift for psykisk helsearbeid har Toril Borch Terkelsen og Inger Beate Larsen, begge førsteamanuenser i psykisk helsearbeid ved Universitetet i Agder, en artikkel med tittelen Tvangsmedisinering som permanent unntakstilstand – Erfaringer fra feltarbeid. Det er lenge siden jeg har lest noe så teoretisk interessant og samfunnsrelevant om tvang i psykiatrien; en artikkel som bør appellere til flere enn den harde kjerne av psykiatriinteresserte.

"Den italienske filosofen Georgio Agamben (2005, 2010) er opptatt av hvordan biopolitisk kontroll av mennesker er en stor utfordring i vestlige demokratier... I Homo Sacer henviser Agamben til den greske antikkens skille mellom to typer liv: bios, dvs. livet som samfunnsborger, og zoe, det nakne livet, dvs. ”kropper” og andre levende organismer som ikke har det samme samfunnsvernet... Oppbevaringsstedet for det nakne livet er ifølge Agamben leiren. Forfatteren eksemplifiserer med konsentrasjonsleiren, og slik vi forstår det, kan også en lukket, psykiatrisk avdeling beskrives som en slags leir. Å tenke seg psykiatriske avdelinger som konsentrasjonsleirer er å trekke det langt, men det er noen fellestrekk. Karakteristisk for konsentrasjonsleiren er unntakstilstanden. Bruk av statlig, legitimert tvang i lukkede psykiatriske avdelinger kan også regnes som en unntakstilstand. Det innebærer at skillet mellom den lovgivende, dømmende og utøvende makten er opphevet."

2 kommentarer:

  1. Svært interessant, Sigrun. Mange takk for denne lenken!

    SvarSlett
  2. Stikk innom bloggen min en
    gang det passer, jeg har
    gjort litt stas på deg

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post