3.3.12

Helsedirektoratets og Mental Helses holdning til barns traumer

I dag forteller Aftenposten at NKVTS har kartlagt 511 barn og ungdom mellom 10 og 18 år som ble henvist til to BUP-poliklinikker mellom 2008 og 2010. Nesten halvparten hadde opplevd traumer (type I eller II). Nesten 60 prosent av disse hadde vært utsatt for vold utenfor familien, 37 prosent direkte utsatt for vold i familien.

I ca 40 prosent av henvisningene til BUP var imidlertid traumene ikke nevnt.

Nå anbefaler NKVTS at poliklinikkene sørger for at eventuelle traumer blir systematisk kartlagt på et tidlig tidspunkt.

Generalsekretær i Mental Helse Bjørn Lydersen tror imidlertid at "det er bedre om de unge kan få hjelp gjennom relasjonen som oppstår mellom behandler og pasient".

Anne-Grete Kvanvig, fungerende direktør ved avdeling psykisk helsevern og rus i Helsedirektoratet, er enig med Lydersen. Inntaket bør "innrettes individuelt overfor det enkelte barn/ungdom og deres situasjon", sier hun.

Les også: Vad berättar barn om sina kontakter med BUP?

8 kommentarer:

 1. Det er mulig det er jeg som er litt treig, men jeg skjønner ikke helt hva Lydersen og Kvanvig egentlig mener med det de sier.

  At traumer i så stor grad ikke er nevt til BUP forundrer meg desverre ikke.

  Så forresten Puls tidligere i uka som handlet om ungdom og psykisk helse. Der var det ikke ett ord om de som problemer hjemme nettopp på grunn av foreldrenes omsorgssvikt og overgrep. Ikke alle har ADHD og/eller trenger bedre samarbeid med sine foreldre og støtte til å komme seg på skole.

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønte det ikke jeg heller. Det er altså et forslag om systematisk kartlegging av traumatiske erfaringer de kommenterer.
   Lydersen begrunner sin avvisning med at "Diagnostisering i seg selv er ikke nødvendigvis det beste grunnlaget for god hjelp". Er helt enig i påstanden, men her er det psykososiale diagnoser (traumatiske erfaringer), IKKE medisinske diagnoser (vanlige psykiatriske diagnoser), det er snakk om. Han burde heller som generalsekretær ha gått ut og kritisert bruken av psykiatriske diagnoser (som ofte skjuler overgrep).

   Slett
  2. Var det ikke Mental Helse som rullet over på ryggen og tisset en underdanighetsskvett til Paulsrud-rapporten?

   Slett
  3. MH var med i Paulsrudutvalghet (representerte flertallet).

   Slett
 2. Anonym6.3.12

  -Annabella-

  Jeg kan sikkert søke det opp, men spør her også: Hva er dette Paulusrud-utvalget/rapporten?

  SvarSlett
  Svar
  1. Paulsrud-utvalget var et lovutvalg som skulle utrede og vurdere bestemmelser om tvang innen psykisk helsevern. De leverte sin inntilling i juni i fjor, og saken har etterpå vært på høring. Du kan lese litt om stridsspørsmålene f.eks. i Morgenbladet. Begynn nede ved artikkelen Forandrer ikke tvangsregler (10.06.2011) og les oppover (de to øverste artiklene omhandler tilregnelighetsspørsmålet, og er dermed noe helt annet).
   Innlegget mitt heter Tvang kan hindre hjelp og sto på trykk i avisa 01.07.2011.

   Slett
 3. Anonym6.3.12

  -Annabella-

  Tusen takk Sigrun:)

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post