31.1.12

Skriving som sykdomsmestring

"I en norsk studie svarer 46 prosent at de tar opp ting på internett som de ikke tar opp med sin lege eller terapeut. En av tre synes det er lettere å snakke om helseplager på internett enn med familie og venner. En grunn til dette kan være at den sykdomsrammete benytter seg av det som Davidsen-Nielsen kaller for "kjærlighetens skjold". Pasienten bruker "kjærlighetens skjold" for å beskytte seg selv og andre i familien, og deler ikke sine bekymringer og tanker omkring sykdommen, da det kan føre til endringer i relasjonene deres. Det er imidlertid en fare for at man forteller mer enn man hadde tenkt.

Å skrive blogg er en måte å dele sine ofte "rå" følelser i forbindelse med en krise, samtidig som man opprettholder en komfortabel avstand fra sine lesere. Blogging kan på denne måten være svært offentlig, samtidig som den på andre måter er anonym. Man kan dele sine erfaringer med tusenvis av lesere, uten nødvendigvis å diskutere det med de nærmeste. Samtidig viser forskning at åpenhet også kan ha negative følger. I en studie opplevde noen av kvinnene at det ikke fantes noen kreftfrie soner."

Sykepleien.no: Skriver om sykdommen. Av Berit Johannessen og Marianne Gunnufsen

2 kommentarer:

  1. "kjærlighetens skjold", tja ... Er det noen som har erfart at de nærmeste omgivelsene rett og slett ikke greier å forholde seg til de problemene man har?

    SvarSlett
  2. Jeg tenker at det kan være noe med kommunikasjonsformen på nettet som letter åpenhet. Det er mange triggere som er nonverbale. Disse unngås i stor grad i skriftlig kommunikasjon.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post