19.1.12

Råd til deg som får ulike diagnoser

Psykiatriprofessor Jan Haavik har i dag en kronikk om diagnoser i Bergens Tidende. Han skriver at "Klinikeren må stille diagnose for å kunne fastslå pasientens prognose og gi riktig behandling". Den har vi jo hørt før. Men så forteller han også hva det skyldes at pasienter kan oppleve å få forskjellige diagnoser fra ulike diagnostikere for samme tilstand:

Neste gang overskriftene griner mot oss om at noen er blitt «stemplet som syk», «erklært frisk» eller at det er en «skandale» når pasienten har fått ulike diagnoser for samme tilstand, må vi umiddelbart etterspørre: Hva var premissene for diagnostiseringen, hvilken metode ble anvendt og hvilken presisjon kan forventes av disse instrumentene?

Da vet du hva du har å gjøre neste gang du opplever dette: Du må spørre diagnostikerne dine om premissene, metoden og presisjonsnivået. Det hjelper deg garantert.

3 kommentarer:

 1. Takk, da vet jeg det.

  SvarSlett
 2. Har disse spørsmålene tilbakevirkende kraft, montro?

  SvarSlett
 3. Hallo, hallo, velkommen etter. Selvfølgelig må disse spørsmåla spørres, men av hvem?
  Venter på at fagfolkene skal spørre seg selv hvorfor i all verden de må bruke disse metodene og instrumentene? Og kanskje spørre premissleverandørene om de kunne tenke seg å gå en runde eller tre, med seg selv?

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post