9.1.12

Jehovas vitner og blodoverføring

I dagens Fædrelandsvennen er det en kronikk om Jehovas vitner og blodoverføring, skrevet av Helje Kringlebotn Sødal, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder. Hun viser til en norsk undersøkelse om dette:

[D]et foreligger en kvalitativ studie som tar opp temaet. I en nyere PhD-avhandling henviste bare 2 av 21 norske sykehusleger til pasientrettighetsloven når det gjaldt behandling av Jehovas vitner. Flere oppga at de hadde gitt blod, eller ville ha gjort det hvis livet sto på spill. De fleste argumenterte med eget syn og samvittighet, ikke med loven (Terje Mesel, 2008: Profesjonelle i klemme: En studie av 21 sykehuslegers refleksjon over seg selv som profesjonsetiske subjekter).

Undersøkelsen er ... tankevekkende og burde utfordre Jehovas vitner, helsepersonell, ansvarlige for norske sykehus, lovgivere og folk flest.


For fire dager siden hadde Fædrelandsvennen intervju med Anne Kjersti Befring, juridisk direktør i Den norske legeforening. Befring kan også fortelle at det fins troende Jehovas vitner som ønsker blodoverføring ved behov, men som ikke våger på grunn av menigheten.

En bearbeidet utgave av Mesels avhandling er utgitt som bok.
Lovbestemmelsen om at man kan nekte blodoverføring er å finne i pasientrettighetslovens § 4-9.

2 kommentarer:

  1. Anonym6.2.12

    Her er en blogg som tar opp psykisk sykdom innen Jehovas Vitner...
    http://livetmedjonnyjehova.blogg.no/?c=1328562125
    Hilsen Serene.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post