11.12.11

Adventstid

Før var desemberdagene frem til julaften en ventetid, en fastemåned der man knep inn på kosten. Da ble gleden desto større når julen kom, og stearinlysene ble tent.

- I gamle dager var hverdagen mørk, derfor ble kontrasten så enorm. Menneskeskapte lys var til stasbruk, som jul og store høytider. Og disse lysene var viktige! Forfedrene våre trodde man kunne lese liv og lagnad i flammene fra julelyset, sier Turid Andreassen Lie, kulturjournalist og forfatter.

Adventsstjerner, adventslys og utendørs "adventstrær" pyntet med lys er forholdsvis nye trekk i vår kultur. Også adventskalenderen, med "nedtelling" mot jul, tilhører først og fremst etterkrigstiden. Spredningen av disse kulturelementene har blant annet foregått gjennom massemediene, ifølge folkloristen Anne Eriksen.

– Opprinnelig fikk ungene i familien en kalender på deling for å komme i førjulsstemning. Nå skal alle ha en, sier kollegaen Ørnulf Hodne.

Men selv om utbredelsen av adventsymbolene våre er av ganske ny dato, spiller historien likevel en rolle. Etter reformasjonen måtte nemlig den lutherske kirke finne på nye skikker som var annerledes enn de gamle katolske. Og der den katolske kirken holdt ritualene på hellig grunn, førte den nye kirken dem inn i hjemmene, forteller Turid Andreassen Lie.Kilder:
"Lys i hver krok". Intervju med Turid Andreassen Lie. Av Gitte Johannessen, NTB 02.12.2005
"Julen er aldri hva den engang var". Kronikk av Anne Eriksen i Aftenposten 06.12.1992

1 kommentar:

  1. og for meg, og kanskje mange andre, setter vi pris på lysene i adventstida, og mange av de andre "ritualene". Selv om i alle fall vi hjemme hos oss prøver å begrense omfanget av f.eks kalenderhysteri(små gaver, gjerne nødvendige ting) og ikke minst kjøpe/handleysteri! Vi bruker adventstiden til kos, hygge, rolige forberedelser til jula! Prøver å unngå det som for mange er stress...

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post