16.11.11

Ut av tunet

De senere årene har myndighetene måttet erkjenne at det ikke nytter å snakke med de psykisk syke. Det er derfor de lar det skure og gå med brukermedvirkning og sånn. Av samme grunn ansetter de stadig flere hunder, katter og hester til å være terapeuter. Det positive for de syke er at dyrene ikke ser forskjell på normal og gal.

I tillegg satses det nå stort på Inn på tunet-opplegg, der psykisk syke får helt gratis arbeidstrening, samtidig som de skal redde det norske landbruket. Dette kalles på fagspråket gårdsterapi eller grønn omsorg. Der plukker psykisk syke poteter, måker møkk, og bærer staur og stein, sammen med demente og asylsøkere. De demente har glemt å snakke og asylsøkerne kan ikke snakke forståelig, så psykisk sykes babbel passer veldig godt i dette selskapet.

Men opplegget har fått kritikere. En av dem er bloggeren Sigrun:

- Jeg skal starte Ut av tunet, sier hun.

- Er det ikke bra å bo på landet når man er psykisk syk, da? spør vi.

- Absolutt ikke. Jeg vokste opp på bondelandet, men er nå svoren urbanist. Jeg plukket poteter fra jeg var fem, og fikk flashbacks da jeg var seks, svarer bloggeren.

- Du vil ha en Ut av tunet-aksjon, så hva er alternativet ditt til landbruk?

- Jeg vil bytte ut fjøskrakken med barkrakken. Det mennesker med psykiske lidelser trenger mest av alt, er andre mennesker. Jeg skal arrangere kurs i flørt, dans og lettere konversasjon. På innvielsen neste år i Moss skal Carl Ivar åpne med sin frue Eli med et forrykende show. Paret stiller begge i gullamé; han i dress, hun i kjole med bar rygg. De første avdelingene våre kommer i Tromsø, Lillehammer og Moss.

- Men hvem skal finansiere Ut av tunet?

- Ikke spør så vanskelig. Jeg skal sende søknad til Kulturdepartementet og ellers i hytt og vær, og selvsagt skal de også opptre mot betaling etter hvert, når personalet på psykiatriske avdelinger har julebord og sånn. Men egentlig er det ikke så farlig om jeg går konkurs, siden jeg anses for å være psykisk syk. Kommunen gir meg nok en trygdebolig, og så kan jeg med helt blanke ark starte et nytt prosjekt.

- Hvordan skal de psykisk syke få vite om dette?

- Jeg har lest kirkehistorie. Dessuten bor vi jo i et protestantisk land. Vi skal gjøre som Martin Luther gjorde med nonner i kloster: snike oss inn til de ulykkelige midt på natta og invitere dem til å komme seg i frihet.

- Hva tror du bonden sier til det?

- Bønder sover på natta. Det er derfor vi skal operere i nattens mulm og mørke.

- Men vil de psykisk syke bli noe friskere av dans?

- Selvsagt. Mens man danser, kjenner man ikke at man har psykiske problemer. Etter tolv timers natteliv blir man dessuten så sliten at man ikke lenger har tankekjør og søvnproblemer. En god natts søvn, og så står man opp for å gjøre seg klar til nok en festlig aften.

- Men hva med de demente og asylsøkerne, skal de måtte bli igjen på gården, de?

- Vi skal ha en egne avdelinger med gammeldans for de demente, som er innredet akkurat som dagligstuene på et sykehjem. Ellers skal vi spille litt reggae, slik at asylsøkerne får lyst til å danse sammen med oss.

- Da sier vi lykke til med prosjektet.

- Takk for det. Og takk for at jeg fikk bli intervjuet. De fleste journalister har ennå ikke skjønt at jeg har noe å bidra med til samfunnet.

3 kommentarer:

  1. He, he, du får sagt det:-)

    SvarSlett
  2. Jeg har også reagert på det med grønn omsorg. Det er ikke helsebringende for alle å måke møkk og melke kuer. For de som har vokst opp på gård er det slettes ikke sikkert de synes det er spennende og stas, dessuten vil det virke retraumatiserende om man har hatt det vondt hjemme på gården. Men det kan hende det er eksotisk og meningsfylt for byfolk som tror melk produseres inne på fabrikken.

    SvarSlett
  3. God idè! Tror nok det blir et mer helhetlig tilbud med "Ut av tunet". Sosiale sammenkomster kan jo aldri slå feil. Men samtidig så er det nok være riktig og sunt for de av oss som heller vil være "på landet". Sjøl tror jeg nok jeg ville ha valgt en midt-i-mellom løsning! Kanskje ikke med stell av dyr, men gjerne mad lange, deilige turer i skog og mark, men også litt festligheter i sosialt samvær med andre!

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post