6.11.11

Koptisk nattverd

Den koptiske (ortodokse) kirke virker fremmedartet for vestlige kristne, har jeg lest et sted. Jeg vet sørgelig lite om koptisk-ortodoks kristendom, med unntak av at den tilhører de orientalsk-ortodokse kirker og avviser Kalkedon-konsilets lære om at Kristus har to naturer, en menneskelig og en guddommelig, slik de fleste kristne kirker – blant annet Den ortodokse kirke, Den katolske kirke og de protestantiske kirker – lærer. Kristus har bare en guddommelig natur.

Nattverden er det helligste av Den koptiske kirkes sakramenter, og skiller seg ganske mye fra Den norske kirkes. Jeg fant en video med nattverdsregler for koptikere.Man skal altså faste minst 9 timer før nattverden, slik at magen er tom (ren) når man mottar Jesu kropp og blod. Etter nattverden skal man de neste 9 timene forsøke å ikke spise noe som setter seg fast i tennene og som man må spytte ut, fordi noe av Kristi kropp kan befinne seg mellom tennene. Man bør heller ikke pusse tennene de neste 9 timene, for også da kan noe av Kristi kropp bli spyttet ut. Menstruerende kvinner skal ikke motta nattverden. Som en begrunnelse gis at de ikke faster, men kan det (også) ha noe å gjøre med blodet som kvinnen mister? Det fns nemlig en annen regel om at man bør passe på å ikke skade seg slik at man blør, for Kristi blod og ens eget blod blander seg ved nattverden.

Jeg synes ritualer er fascinerende og kan forstå behovet for å praktisere dem, men skjønner samtidig ikke hva det vil si å tro på dem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post