28.10.11

Psykiatrisk tvang i FNs menneskerettskomité

Oppdatering: Gå til WSOs nettside.


Bruk av tvang i psykisk helsevern var ett av temaene da FNs menneskerettskomité i Genève denne uken stilte kritiske spørsmål til en norsk delegasjon med folk fra fem departementer.

Blant annet fikk Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg og Den norske helsingforskomité tilmålt taletid, i likhet med Mette Ellingsdalen, som er leder for den psykiatrikritiske pasientorganisasjonen We Shall Overcome (WSO). Hun fremhever at medlemmer av hennes organisasjon har politianmeldt både behandlere og helseforetak for ulovlig frihetsberøvelse.

– Hjemme er bruk av tvang i dag helt risikofritt for dem som utøver tvangen, og vi føler oss hjelpeløse. Alt er lagt under et slør av helse: Behandlerne kan gjøre omtrent hva de vil, bare intensjonen er til pasientens beste.

I neste uke disputerer psykologen Tonje Lossius Husum for en doktorgrad der hun drøfter etisk forholdet mellom nettopp menneskerettighetene og tvang i psykisk helsevern.

Morgenbladet
Avisa kan kjøpes her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post