22.10.11

Fysisk og psykisk

Det er helt forferdelig å lese at ME-syke kan bli tvangsinnlagt i psykiatrien. Det hadde vært kjekt å få vite hvilken diagnose på alvorlig sinnslidelse pasienten da får, siden alvorlig sinnslidelse jo er hovedkriteriet for å kunne fatte vedtak om tvungent psykisk helsevern.

Når ting forstås som en psykisk lidelse, kan tydeligvis kroppen bli "borte". Slik opplever også jeg det, som faktisk har en utmattelsestilstand forårsaket av et psykisk traume. Når jeg er hos legen, får jeg naturlig nok spørsmål om en rent somatisk sykdom jeg har, og som kan påvises gjennom prøver. Denne somatiske lidelsen ble utløst av et psykisk traume, og den kan ha varierende grad av symptomer. Men jeg reagerer på at legen spør meg: "Føler du deg i bra form?", når han vet at jeg også har en utmattelsestilstand.

Utmattelsestilstanden min er ikke interessant for helsevesenet, siden den jo egentlig bare er noe psykisk. Siden den har en psykisk årsak, virker det nesten som at man glemmer at den faktisk har kroppslige virkninger. Akkurat som de kraftige smertene jeg hadde i 15 år som "satt" i underlivet, selv om årsaken var "psykisk".

Eller kanskje var ikke den årsaken likevel bare "psykisk"? Smertene hadde forbindelse med svært så håndfaste overgrep jeg opplevde tidlig i livet.

Se også dette innlegget på bloggen Et liv å leve.

2 kommentarer:

  1. Det er mulig du er kjent med Anna Luise Kirkengens "Hvordan krenkede barn blir syke voksne", hvis ikke vil jeg gjøre deg oppmerksom på den. Den er, etter min mening, svært relevant i forhold til det temaet du tar opp i dette blogginnlegget.

    SvarSlett
  2. Hei, leser! Selvsagt har jeg lest Kirkengen. Til og med doktorgradsavhandlingen hennes :)

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post