10.9.11

Lag en ordentlig folkekirke!

Flickr/gjesdal.bibliotek

- Kirken fungerer mer som et eventbyrå og krisepsykiatrisk team. Helvete og forsoningslæren ble pensjonert på 50-tallet, tordner Dagens Næringsliv-journalist Kjetil Wiedswang.

Han er human-etiker, og det er veldig rart, det der: Ikke få som tar avstand fra kristendommen, ønsker at den skal være så konservativ som overhodet mulig. Eller kanskje ikke; er den for lik deres egen oppfatning, blir det vel ikke så mye å distansere seg fra.

Human-etikeren synes ikke noe om at kirken har ritualer. Stakkars prester, sier nå jeg, dersom de skulle finne opp et nytt program i hver eneste barnedåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse, for ikke å snakke om de 52 søndagene i året, alle julaftenene, 1. maiene, 17. maiene og sånn. Ja, stakkars brudepar, også. De kunne ikke ha noen prøvegifting før selve dagen, for de ville jo ikke vite noe som helst om hva presten ville finne på når han skulle vie dem. Skjønt det hadde vært litt gøy med fullstendig uforutsigbarhet de gangene jeg slår på TV-en for å se på kongelige vielser. Da hadde det nok blitt krøll på både slep og slør.

Prester snakker for lite om Jesus, synes human-etiker Wiedswang. Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband er hjertens enig. Ottosen irriterer seg over at folkekirken ikke benytter anledningen når folk først er i kirken, til å nå ut med evangeliet:

- Mange prester bruker ikke denne muligheten fordi de skal være en friksjonsfri, forsiktig kirke. Det er utrolig vanskelig for prestene fordi mange forventer ikke at kirken skal utfordre og være tydelig, sier han.

Men hva betyr "å være tydelig"? Er det en umiskjennelig kristelig språkbruk som de som er i kirken bare åtte ganger i løpet av livet, ikke skjønner bæret av, som Ottosen har i tankene? Eller er det et forståelig budskap han tenker på? Jeg er redd det er det første, siden han ønsker seg en kirke som konfronterer brukerne sine. Men det høres samtidig ut som en terapikirke, som er det Ottosen og Wiedsvang absolutt ikke ønsker seg. Og da må man i alle fall bygge opp en allianse først.

Om kirken skal kunne nå ut til flere, må den si noe som gjør at brukere flest opplever at budskapet angår dem og deres liv, tenker jeg. Akkurat som i terapi. Man  ikke kjøre på med den objektive forsoningslære første gang noen er i kirken. Hvorfor ikke forsøke å gi svar på spørsmål som kirkefremmede er opptatt av ellers når de hører på foredrag? "Hva er et menneskesyn?", "Hvorfor er noen menneskesyn viktigere enn andre?", "Hva er de(t) kristne menneskesyn(et)?"

Jeg har tro på å føre folk inn i nye livstema via tema de er fortrolige med fra før. Ikke tenke at man må omvende dem med det samme, men huske på at endring tar tid. Og om den harde kjerne i menigheten skulle bli sure for litt humanistisk "utenomsnakk" i kirken - ja, så kunne man vel bare ha annenhver gudstjeneste akkurat slik som gudstjenester er i dag. Da ville alle bli glade og fornøyde.

Ja, utenom human-etikerne, så klart.

2 kommentarer:

  1. Anonym10.9.11

    Kirken tror mennesker er onde av natur. Alt som en ondt må bekjempes.Hvis menneskers natur nedkjempes,hva er da igjen av mennesket som har verdi og som kan elskes?

    SvarSlett
  2. Dette temaet kunne jeg sagt mye om. Jeg er en av dem som har erfart hva avarter av religion kan føre til av påført skyld, skam og stor selvforakt. Når det blir for mye snakk om den syndige natur, ja da er det ikke greit å være barn. Og da kan det bli som anonym skriver, hvordan kan menneske / barn oppleve seg elsket?

    Samtidig vet jeg at kirken nok er delt i en del av disse tingene og at det kanskje er innen en del frikirkelige sekter at dette virkelig forkynnes på fanatiske måter. Jeg tror også at det er når disse religiøse standpunktene kombineres med andre behov og agendaer at det blir betenkelig dette. Når de voksnes behov kamufleres i religiøse påbud, da burde det blinke røde lamper. Men så er det privatlivets fred da.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post