23.8.11

Redd ungdommer retraumatiseres

I Rogalands Avis i dag sier psykologspesialist Anthony Hawke at han er redd for at ungdommer som var på Utøya, kan bli retraumatisert under avhør. Hawke har tidligere vært ansatt ved FNs krigsdomstol i Haag.

Han sier at når ungdommene i avhør må gjenfortelle hendelsene de har vært en del av, så vil de også kunne gjenoppleve dem. Dersom de som gjennomfører avhørene ikke er forberedt, kan symptomene feste seg i kroppen igjen. Han påpeker at psykologer er trent til å takle slike situasjoner, i motsetning til politiet. Han mener derfor det er feil å gjennomføre et vanlig formelt politiavhør av disse ungdommene.

- Det politiet bør gjøre er for det første å sette av god tid. De må være forberedt på at det kommer mye følelser, og det må være rom for å kunne gråte og for å ta pauser. Først når de selv sier det er greit å fortsette, er det greit, sier han.

I tillegg mener han at politiet må åpne for at de kan ha med seg noen, slik at de ikke trenger å føle seg alene.

Rettssaken bekymrer ham også. Han mener det trengs psykologbistand både i forkant og under rettssaken.

Dersom rettssaken gjennomføres på en god og riktig måte, vil den kunne hjelpe ungdommene til å sette sluttstrek for det som har skjedd, sier han.

2 kommentarer:

  1. Jeg har et problem med: "Han påpeker at psykologer er trent til å takle slike situasjoner, i motsetning til politiet." Er de det?

    SvarSlett
  2. Jeg lurte også på det, Ingrid, siden jeg har opplevd å bli traumatisert i terapi.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post