7.7.11

Mangel på mening i psykologutdanningen

I julinummeret av Psykologtidsskriftet har Lina Søreide, profesjonsstudent i psykologi ved Universitetet i Oslo, et debattinnlegg om psykologutdanningens mangelfulle oppmerksomhet på menneskets åndelige dimensjon og eksistensielle behov.

Vår grunnleggende sårbarhet og motivasjon til mening blir så å si ikke nevnt på profesjonsprogrammet ved Harald Schjelderups hus. Samtidig teoretiseres det på et biologisk, psykologisk og kognitivt nivå om menneskets atferd og mentale prosesser.

Poenget mitt er ikke at vi skal grave oss ned i eksistensiell bekymring. Jeg vil derimot påstå at nettopp å
ikke våge å gi rom for menneskets grunnleggende sårbarhet og åndelige dimensjon bidrar til at et eksistensielt vakuum hos studenter, fremtidige klienter og samfunnet generelt kan få vokse frem. Hvordan skal vi utvikle et blikk og forståelse for klientens åndelige dimensjon og eksistensielle behov når disse gis så lite rom på profesjonsprogrammet? Og hvordan skal vi våge å stoppe opp og gå sammen med klienten inn i dyp vi selv frykter?

Les også: 
Homo vulnerabilis - det sårbare mennesket (gjesteinnlegg i tidsskriftet november 2007)
Meningsbærende tilstander og deres relevans for forståelsen av det gode liv
Er religion neglisjert i psykologutdanningen?

1 kommentar:

 1. @miaspora8.7.11

  Hei Sigrun,
  flott innlegg du viser til!
  Bra at psykologistudenter reflekterer og er kritiske til fokus og innhold i profesjonsstudiet.

  "... Der en slik undring og søken ikke tillates rom, og eksistensiell frustrasjon behandles som noe unormalt og uhensiktsmessig, blir ikke klientens eksistensielle behov og evne til livsmestring tatt på alvor.
  Det er alvorlig."


  Ved traumeskader/dissosiering, vil mangel på rom for det under omstendighetene normale, mest sannsynlig få katastrofale følger for den som er rammet.

  Hvem forventer at fugl skal lære å møte katt uten frykt? Hvor smart ville det være i alle fall, av både dressør og fugl.

  Har nok vært inne på tanken.
  I ferd med å bli stum igjen, av alle gode grunner til å tenke den.

  Det er alvorlig.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post