8.7.11

Magnus P. Hald svarer Vidje Hansen

I dagens Klassekampen svarer Magnus P. Hald, klinikksjef ved Allmennpsykiatrisk klinikk, Universitetssykehuset Nord-Norge, professor Vidje Hansen, som angrep forsker Ragnfrid Kogstad. Utdrag:

I en oversiktsartikkel publisert i tidsskriftet «Archives of General Psychiatry» i år kan man lese at risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer steg betydelig etter første gangs behandling med antipsykotiske medikamenter.

Det velrenommerte tidsskriftet Lancet hadde følgende redaksjonelle kommentar til denne artikkelen: «I ethvert annet scenario ville den ansvarlige leges reaksjon være å søke etter et alternativ». Økning av kroppsvekt og risikofaktorer skjer så raskt etter medikamentoppstart at det er rimelig å anta at de har en direkte sammenheng med medikamentbruken og ikke alene er en konsekvens av «usunn livsstil hos pasientene, dårlig egenomsorg fordi man er tynget ned av psykotiske vrangforestillinger osv.», som Hansen skriver. Det er likevel ikke usannsynlig at en lite helsefremmende livsstil bidrar til å forsterke de uheldig fysiologiske bivirkningene av medisin. Det er tankevekkende at medikamentene ikke synes å bidra til innsikt som fører til en sunnere levemåte.

4 kommentarer:

 1. Avslutningsvis skriver Magnus P. Hald bl.a. følgende:

  - Helseregionene er (...) pålagt å utvikle medisinfrie behandlingstilbud.

  - Det er etisk problematisk å behandle personer på tvers av deres eget uttalte ønske, selv om dette er begrunnet i manglende innsikt hos den syke.

  - Selv om behandlerne i enkelte tilfeller kan se medikamentell behandling med tvang som et nødvendig alternativ, kjenner jeg ikke til at det er lagt frem overbevisende dokumentasjon på at tvangsmedisinering bedrer pasientens livsutsikter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Pasientperspektiv på medikamentfri behandling: kunnskap om evidens og menneskerettigheter http://home.broadpark.no/~wkeim/files/Aapent_brev_Roessberg2.html

   Slett
 2. En ven af mig, som på et tidspunkt overvejede, at tage en enkel dosis neuroleptika, for at se, hvordan det var for de af hans klienter (han arbejdede som terapeut), der tog stofferne. Han blev advaret mod eksperimentet af en af hans gode venner, som er psykiater og godt bekendt med stofferne, deres virkninger og bivirkninger (det er der jo ikke alle psykiatere, der er): hun havde oplevet, at en enkel dosis neuroleptika havde resulteret i diabetes. Må indrømme, at selv jeg var noget chokkeret over at høre dette. Havde ikke forestillet mig, at risikoen var stor. Men det er selvfølgeligt helt i overensstemmelse med, hvad Hald skriver.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post