30.7.11

- Hva om Anders hadde vært en «Ahmed»?

I en kommentar i Trønder-Avisa spør politisk redaktør John Arne Moen: Hva om Anders hadde vært en «Ahmed»? Utdrag:

Hadde Anders vært en «Ahmed», ville vi sett en unison fordømmelse som høyst uriktig hadde rammet den norskmuslimske minoriteten. Journalistene ville stormet moskeene, dels på jakt etter unge menn som ville sagt at de skjønte hvorfor terroristene lot bomben springe, dels for å nagle hver imam og menighetsleder de fant og avkreve forklaringer ingen ville vært i stand til å gi.

Hvordan ville landets elite taklet en slik situasjon?

Tenk dessuten på dette: Vi vet at det ikke eksisterer noe «miljø» av betydning som rekrutterer den slags terrorister som Anders Behring Breivik er blitt. Vi har riktignok miljøer som lefler med høyreekstremistisk tankegods, men ingen grupper som aksepterer bruk av vold. Vi ser spor etter slike miljøer i Storbritannia, Frankrike og Tyskland - og ikke minst i flere østeuropeiske land, men ikke i Norge. Her snakker vi om enkeltindivider - det forskerne kaller «ensomme ulver», som via internett har kontakt med noen få likesinnede, men som i sine lokalmiljøer er isolert og ensomme. Derfor - da sist helg lå bak oss og mandagen kom - var ikke Norge preget av å være et land kringsatt av fiender, vi var et land forenet i sorg. Fienden var avslørt og avkledd; plassert i isolasjon på Ila fengsel og forvaringsanstalt, stemplet som det forskrudde mennesket han beviselig må være, om galskapen kan diagnostiseres eller ei. Hadde terroren blitt utført av en håndfull jihadister, med bånd til for eksempel Ansar al-Jihad al-Alami, som fredag kveld la ut en melding på en kjent jihadistnettside med beskjed om at angrepet i Oslo kun var det første i en rekke terrorangrep mot «kristne korsfarere», ville Norge i dag sett annerledes ut, også rent fysisk. Vi ville sett bevæpnet politi og soldater ved alle sentrale møteplasser landet over, ved viktige kommunikasjonsknutepunkter, selv ved avisredaksjoner langt utenfor de største byene.


Så spør jeg: Er det virkelig noen som tror at dette ikke ville skapt andre holdninger i folket enn de vi nå ser? Ville vi stått like samlet?

2 kommentarer:

  1. Anonym31.7.11

    Reaksjonene ville nok blitt ganske forskjellig. Linken nedenfor kan bidra til å øke toleransen.

    http://www.johannorberg.net/?page=articles&articleid=5

    SvarSlett
  2. Man kunne drømme. Men jeg tror scenariet ville ligget nærmere et mareritt.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post