12.6.11

Avisa Nordlys om overgrep blant læstadianere

Avisa Nordlys har i det siste omtalt overgrep i det læstadianske miljøet. 4. juni sier en læstadiansk leder:

I forkynnelsen vår advares det mot all slags synd, og horeri er en synd som Gud fordømmer. Horeri er all seksuell aktivitet som foregår utenfor rammen av ekteskapet.

Man skal ikke se bort fra at noen mennesker som det er begått overgrep mot inviterer til det på en måte. Kanskje ikke bevisst, men ubevisst. Og så utvikler ting seg som ikke er så lett å snu, eller takle.

Det kan skje ubevisst at man kler seg utfordrende og er kommet lengre i utviklingen enn det alderen skulle tilsi.
___________________

Når to mennesker setter seg ned og blir enige om at et forhold er oppe og avgjort, så er man ferdige med det, og det er også riktig at det vil være en synd dersom den som har tilgitt drar saken frem igjen.

Han understreker riktignok at tilgivelse ikke må tvinges eller presses fram, men det kan nok være lettere sagt enn gjort om offeret og/eller miljøet rundt tror at Gud krever tilgivelse. Dessuten kan psykiske problemer i etterkant av overgrep variere i styrke på ulike tidspunkt, for eksempel kan en ny opplevelse mange år etter overgrepene bringe overgrepstraumene fram igjen med full styrke.

En kvinnelig forsker som selv er læstadianer, sier i avisa samme dag:

Man har et svært negativt syn på seksualitet. Samtidig vises det ofte forståelse dersom mannen begår et seksuelt overgrep eller benytter vold mot kvinner eller barn. Da minner man om at man må tilgi, og ordne opp internt. Dette er en normalisering av overgrepene. Man ser bare på dem som synd, i likhet med all annen synd, selv om det egentlig er snakk om alvorlig kriminalitet. Man sidestiller gjerne barnet og den voksne, og ser ikke at maktposisjonen til den voksne er helt ulik barnets.

En annen forsker sier:

Sex er et utrolig vanskelig tema for læstadianerne, og har alltid vært det. Begjær er farlig, og nært knyttet til synd, Satan, og evig fortapelse. I bønnen ber man om beskyttelse fra Djevelen, verden og vårt eget kjød. Det handler om en direkte trussel mot frelsen. Dette gjør det komplisert å skille mellom det vi kan kalle for god og dårlig sex.

Sex hos læstadianerne er i utgangspunktet kun akseptert når det foregår innenfor rammen av ekteskapet, og med formål å lage barn. Predikantene stempler all annen seksuell omgang som stor synd. Det er få gråtoner i dette bildet.

7. juni skriver en tidligere læstadianer:

Den læstadianske moral skiller ikke tilstrekkelig mellom dét å skade andre for livet og dét å bryte overfladiske normer for gudfryktig oppførsel. Det er forkastelig at man ikke evner å skille mellom vold og sex. Å si at Gud blir like sint for at man for eksempel har utenomekteskapelig, frivillig sex, som for at man voldtar, vitner om manglende anerkjennelse av menneskets verdi.

Gud gråter kanskje også etter en voldtekt, men den som trenger trøst og støtte er offeret.

8. juni sier en leder ved et familievernkontor:

Personer som i dag er voksne, forteller om mye fysisk og psykisk vold i barndommen. Foreldrene har ofte hatt en liberal holdning til å tukte barna fysisk.

Den psykiske volden er vel så alvorlig, og vanskeligere å stoppe. Mange læstadianske foreldre bruker Bibelen og Guds ord for å skremme barna til å tie og adlyde. For barn i et miljø med svært sterk gudstro, er dette veldig uheldig.

Se også: Å slå barn er ukristelig av Oddbjørn Evenshaug

4 kommentarer:

 1. Stakkars, stakkars barn som blir født inn i og må vokse opp i en slik sekt!

  Håper barnevernet har et våkent øye med denne og andre sekter.

  SvarSlett
 2. Iakttaker17.6.11

  I dag er det nok et faktum at det ikke er noe vesentlig forskjell å vokse opp innenfor en slik "sekt" enn utenfor. Det har desverre vist seg at det utenfor denne sekten er mange oppfatninger/oppdragelsesformer og familiære forhold som kan skade et barn så mye mye mer.

  SvarSlett
 3. Anonym11.8.13

  Blir helt skremt når jeg leser dette! Er selv vokst opp i et trygt og godt læstadianerhjem, og jeg har aldri i mitt liv opplevd det slik som det beskrives her. Vold og trusler tuftet på bibelen? Neisåmenn, ikke blant en eneste en av de jeg kjenner til innafor. Det er jo ulike læstadianske menighter, å jeg vet jo ikke hvilken dette er snakk om. Ser ut til å være lyngen, å det er ikke min retning. Mulig det er noen forskjeller ute å går både her og der.. Viktigst er det å huske at vi alle bare er mennesker, kristne eller ei. Vi er langt fra perfekte, å vi kan havne i like mye elendighet som alle andre. Så at det har skjedd ett og annet oppimellom er jo ikke utenkelig. Heldigvis er ikke dette som blir skrevet min opplevelse. SÅ langt ifra..

  SvarSlett
 4. Læstadianismen er IKKE en sekt, hverken etter definisjon eller tilhørighet. Storparten av de som tilhører en av de læstadianske retningene også Den norske kirke.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post