30.5.11

Syk psykiater ble psykiatrisert

Nå har jeg fått lest søndagens BT om psykiateren, professor, overlege og tidligere fylkespsykiater, som ble psykiatrisert. Hun var syk, og da legene ikke klarte å finne ut hva som feilte henne, ble hun avskrevet som "psykisk syk".

- Da startet marerittet jeg hittil bare hadde kjent til gjennom mine pasienter, sier psykiateren.

Da hun leste journalen sin, fikk hun sjokk. Fastlegen hadde nemlig ment hun burde innlegges på psykiatrisk klinikk, hennes egen arbeidsplass. Mot hennes vilje hadde han også konsultert en av hennes kolleger. Dette preget møtet med alle andre leger hun møtte i tiden etterpå.

Psykiateren er overveldet over mangelen på kunnskaper og over fordommene mot mennesker med psykiske lidelser innenfor den somatiske medisinen. Men også psykiatere synder og kan overse organiske lidelser. Hun ønsker at kollegene hennes skal være mer åpne og direkte overfor alle typer pasienter. Og så bør de beklage feil.

- Får du en psykiatrisk diagnose, henger den ved deg resten av livet, uttaler Mental Helse. Det er umulig å bli kvitt stempelet som "psykisk syk".

Rådet for psykisk helse forteller at de har fått henvendelser fra personer med psykiatriske diagnoser som opplever at de ikke blir tatt på alvor når de kontakter helsevesenet med kroppslige plager.

Fra medisinsk avdeling på Haukeland avvises det at legene generelt har fordommer mot pasienter med psykiske symptomer.

Norsk psykiatrisk forening betviler også at det er store fordommer mot personer med psykiske lidelser fra leger i somatikken, og at problemet er kunnskapsmangel.

Her har psykiateren skrevet om sin egen historie.

Leder i BT: "Bare psyk"

Les også: Ikke alle bør bli syke

1 kommentar:

  1. Jørgen Lund30.5.11

    Interessant BT-oppslag. Jeg syns den syke psykiateren forteller om legekollegers angst, som vis-a-vis henne uttrykte seg som distansering, stempling og regelrett respektløshet. Det er trist, men det eneste virkelig nye i denne fortellingen er vel at offeret her, på grunn av sitt yrke, til slutt maktet å komme til orde "på hjemmebane" og ikke bare på et sted for alternativt tenkende. Man får håpe at resultatet blir noe mer enn i beste fall kollektiv selvpisking blant legene og rop på ytterligere profesjonalisering av faget. Helst burde saken bli en oppmuntring for hver enkelt lege til å historisere sin egen, individuelle emosjonelle blindhet og eventuelle klamring til en autoritativ "hjelper"-rolle.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post