27.5.11

Om å skrive i gruppeblogg for tidligere ikke-bloggere

Blogspot-blogger, som er den type blogg jeg har, kan ha inntil 100 skribenter samtidig. Hvis du ikke har erfaring med å blogge, og noen spør deg om du vil bidra i en samleblogg eller være selvstendig gjesteblogger eller gjesteskribent i en blogg, så er framgangsmåten som følger:

Registrer deg som bloggforfatter

Det er to trinn du må gjennomføre for å bli registrert som bloggforfatter:

1. Opprett en Google-konto (dersom du ikke allerede har en!). Du gjør det her. Du fyller ut et skjema med din e-postadresse, velger deg et passord, velger visningsnavn (navnet som blir synlig under selve innlegget), skriver inn fødselsdato og ordbekreftelse. Kryss av for at du godtar vilkårene. Klikk på NESTE TRINN.

2. Klikk på "Godta invitasjonen" i e-posten du mottar fra bloggeier/administrator. Du kommer da til en side hvor du logger inn med Google-kontoen din, og klikker så på Godkjenn invitasjon. Ferdig.

Skriv innlegg

Logg inn med Google-kontoen på blogger.com.

Klikk på NYTT INNLEGG. Skriv i vei.

Eventuelt: Lag lenker i teksten
Marker teksten som skal lenkes, og klikk på Link. Da kommer det opp en boks hvor du skriver inn nettadressen du skal lenke til. Trykk OK. 

Eksempel: Om du vil lenke til Dagbladets forside, skriver du først inn teksten: Dagbladet. Så markerer du den (hold venstre museknapp nede), klikker på Link, og kopierer url-adressen ved å trykke Ctrl og liten c samtidig, mens nettadressen er markert, og limer den så inn i boksen (trykk Ctrl og liten v samtidig), og til slutt OK. Du er ferdig: Dagbladet.

Eventuelt: Legg inn bilder
Du kan legge bilder inn i blogginnlegget ved å klikke på bilde-tegnet rett til høyre for Link. Etter at bildet er lastet ned, kan du klikke på det for å bestemme størrelse, om det skal stå til høyre, venstre eller i midten og om det skal ha billedtekst.

Henter du bilder fra internett, sjekk at det er lov til å bruke dem, og krediter opphavsperson når det kreves. Du finner gratis bilder hos pixabay og openclipart.

Tittel, Etiketter
Skriv en tittel på innlegget, samt en eller flere stikkord i Etikett-boksen. For eksempel Helse, Språk, Utdanning.

Forhåndsvisning
Når innlegget er ferdig, klikk på FORHÅNDSVISNING. Ser det bra ut, trykk på PUBLISER.

Lage kladd
Dersom det var noe du ikke fikk til, og derfor må vente med å publisere til du har fått spurt noen om råd, klikk på LAGRE (og ikke PUBLISER!). Da lagres innlegget som kladd, og du kan hente det fram, korrigere det og publisere det senere.

Om du angrer
Angrer du senere noe du har skrevet, og vil endre på innlegget, legge til noe eller slette en linje (eller hele innlegget!), kan du gjøre det når som helst etter publisering. Du har full kontroll over egne innlegg.

- Endre innlegg
Du går inn på bloggens dashbord, så INNLEGG, og finner innlegget. Så trykker du på Rediger. Da kommer boksen du skrev innlegget i opp, slik at du kan endre det. Klikk på OPPDATER når du er ferdig.

Dersom du ser et blyant-symbol under innlegget i selve bloggen, kan du klikke på det i stedet for Rediger på dashbordet.

- Slette hele innlegget
Du går inn på bloggens dashbord, trykker på INNLEGG, finner innlegget, og klikker på SLETT.   

Bloggterminologi for nybegynnere

Blogg= Hele bloggen, altså alt som fins på for eksempel Sigruns blogg. Tilsvarende en hvilken som helst annen publikasjon, for eksempel et tidsskrift.

Blogginnlegg=Enkeltartikkel/-artikler i bloggen, for eksempel innlegget du nå leser. Tilsvarer en artikkel i et tidsskrift.

Bloggpost, eller rett og slett bare post=Blogginnlegg.

De fleste bloggere over 50 kaller både bloggen og de enkelte blogginnlegg (enkeltposter) for blogg. "Jeg har skrevet en ny blogg", pleier de å si. Men ikke la dem forvirre deg! De har bare ikke fått med seg alt rundt slike nymotens greier som blogging.

Da skulle du være i stand til å gå i gang med å poste i bloggen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post