13.5.11

- Norge er ikke et galehus

- Vi godtar rett og slett ikke at Norge skal fremstå mer og mer som et verdens galehus. Det var beskjeden fra Siv Jensen i åpningstalen på Fremskrittpartiets landsmøte fredag.

- Jeg vil sørge for at stortingsgruppen ganske snart fremmer et forslag som kommer til å innebære en kraftig innstramming av retten til galehjelp, slik at man får et klart skille mellom de som er norske statsborgere og de som ikke er det. Man skal ha krav på å opparbeide seg rettigheter, men vi må stille uendelig mye større krav. Det kan ikke være sånn at man kan sette beina på norsk jord og så automatisk ha rett på alle mulige tvangs- og behandlingstiltak. Den tiden må opphøre, og vi skal sørge for det, sa Jensen.

Frps nestleder, Per Sandberg, fortalte til VG at Frp vil ha en psykiatrireform som blant annet innebærer at utenlandske gale ikke skal få sykepenger, tilgang til alle galehus og null støtte til politi, psykiater og psykolog.

Jensen viste også til VG torsdag.

- VG skriver: Så lett er det å havne på psykiatrisk sykehus. Det verste med oppslaget er at det er en oppskrift på fremgangsmåten, sa Jensen.

- Jeg er opptatt av at det må være en sammenheng mellom plikter og rettigheter i vårt samfunn. Nå er man dessverre kommet dit der det mer står på rettigheter enn plikter. Norsk psykiatrisk forening mener psykiatrisk tvangsinnleggelse både er en rettighet og en plikt å motta om man oppfører seg som en galning. Det er jeg uenig i når det gjelder innvandrere, sier Jensen.

Hun viste til enorme ressurser som brukes på gale innvandrere. Flere politikamre rundt om i landet går med kraftig underskudd på grunn av alle pasientene de må bruke mye tid på å fakke. Innvandrere er den gruppen som oftest slår seg vrange når politiet ringer på døra for å hente dem. Mange kommer hit bringende med seg traumer og elendighet, i stedet for å ta ansvar og gjøre noe med problemene der de bor. Når de så ser en norsk politiuniform, tror de det er et hemmelig statspoliti som er ute etter dem. Da begynner de å slåss.

Et annet problem med mange innvandrere er at de ikke behersker det emosjonelle og psykologiske like godt språklig som oss nordmenn, slik at de har svært lite utbytte av å snakke med politi og andre psykisk helsearbeidere om sine problemer. Dermed blir både hjelpen virkningsløs og staten påføres store utgifter til tolking.

Å betale for opphold på psykiatrisk institusjon er en dyr affære for samfunnet. Bare diagnosen schizofreni koster staten flere milliarder i året. Siden afrikanere ofte får diagnosen schizofreni, blant annet fordi de ikke forstår kulturen til sine hjelpere, bruker man mest ressurser på dem. Og hva er takken? Jo, de hevder det er onde ånder som er problemet når politimennene, psykiaterne og psykologene ikke får dem til å oppføre seg som folk.

De som ikke er norske statsborgere, bør unntas fra lov om tvungent psykisk helsevern, mener Jensen og Sandberg. Dette populistiske budskapet går rett hjem hos flere brukergrupper innen psykisk helse. Brukerrepresentanter skriver i en pressemelding at det er bra at Frp vil ha en slutt på å sende politiet etter traumatiserte flyktninger i psykisk krise.

2 kommentarer:

  1. Anonym14.5.11

    Apropo VG - sjekk filmen om Sex og singelSiv

    http://www.vgtv.no/?id=40323

    SvarSlett
  2. Hvis det er sånn at tvangsinnleggelser ikke fungerer for folk har jo ikke psykiatrien lov å tvangsinnlegge dem, innvandrere eller ei. Man skal jo bare tvangsinnlegge om det er til hjelp for pasienten. Sånnsett er jo dette forslaget ganske så unødvendig. Hadde vært mye bedre å bare følge psykisk helsevernloven.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post