23.4.11

Vakre påskeegg fra Øst-Europa

Øst-Europa har en rik tradisjon med påskeegg. Ukraina har til og med et eget påskeegg-museum. Selv om opprinnelsen til påskeegget er før-kristen, har den sterke tradisjonen i øst kanskje å gjøre med at den ortodokse kirke legger spesielt stor vekt på påsken. I sentrum for ortodoks tro står inkarnasjons-mysteriet: at Gud ble menneske slik at mennesket kan bli guddommeliggjort og gjenfinne sin gudbilledlighet. Kristus har nedtrampet dødskreftene med sin egen nedferd i dødsriket. Ortodokse oppfatter derfor sin gudstjeneste som en vedvarende påske, en feiring av oppstandelsen.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Foto: Qypchak/Wikimedia Commons


Les om påskeegg hos Wikipedia her (norsk), her og her.

Ordet påske kommer fra det hebraiske pesach, skrevet פסח
Det engelske Passover har samme rot, mens Easter skal ha sitt navn etter den germanske gudinnen Ēostre, som ble feiret en hel måned i april.

2 kommentarer:

 1. Anonym23.4.11

  Flotte egg! Da jeg en gang feiret påske i tyskland, brant de bål på Påskaften. Og barna fløy rundt i hagene og søkte etter egg som Osternhase (påskeharen?) hadde "verpet".... Det med påskehare har jeg aldri forstått - i hvert fall ikke i sammenheng med egg.
  God Påske, Sigrun! :-)

  SvarSlett
 2. Anonym: Påskeharen verper ikke egg. Den bare gjemmer eggene for barna.

  God påske :)

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post