27.4.11

Noen dråper sukkerholdig ritualvin mot overgrep

Et lovforslag om omskjæring av guttebarn er sendt ut på høring. Nedenfor følger utdrag fra høringsnotatet om smerteaspektet, mest vedrørende nyfødte gutter.

Men først noen ord om noe som ikke er nevnt med et eneste ord i dokumentet, og som berører større barn (barn av muslimer): Seksuelt misbruk. Også gutter utsettes for incest og seksuelle overgrep, og hvordan oppleves det av dem å bli tvunget til å kle seg nakne, og at det blir gjort et inngrep i kjønnsorganet? Har man glemt at traumatiserte gutter, i likhet med jenter, kan bli retraumatisert, samt at også barn har evnen til å oppleve at ens bluferdighet blir krenket?

Så utdrag angående fysisk smerte og mulige komplikasjoner (uthevelsene er mine):

Etter hva departementet har fått opplyst, er dagens praksis for rituell omskjæring innenfor jødiske trossamfunn at gutten ikke gis smertelindring i form av smertestillende salve, lokalbedøvelse e.l. forut for selve inngrepet. At det ikke skal gis smertelindring forut for inngrepet er religiøst betinget. (s. 47)

Inngrepet går vanligvis svært raskt, - i vante hender ca 30 sekunder, og bedøvelse gis ikke, annet enn at barnet på forhånd kan få noen dråper sukkerholdig ritualvin.

I ”The Cochrane Collaboration 2005 18-4, Pain relief for neonatal circumcision (Review)” hevdes det at verken det amerikanske barnelegeakademiet (American Academy of Pediatrics) eller det kanadiske barnelegeforbundet (Canadian Pediatric Society) anbefaler omskjæring av nyfødte guttebarn. Man oppfatter omskjæring som en smertefull og invasiv prosedyre hvis den utføres uten bedøvelse, og inngrepet kan utløse systemisk stressrespons hos den nyfødte som påvirker flere organsystemer negativt.
(s. 15)

Flere internasjonale studier har påpekt at nyfødte barn oppfatter smerte mer intenst enn eldre barn og voksne, og at de kan tilføres alvorlige traumer ved smerte.

Selv etter nerveblokade er det smerter og da spesielt etter inngrepet. Selv med god anestesi har man et sår som kan være smertefullt i flere dager etterpå. Anestesi forutsetter at barnet ikke har spesielle sykdommer eller alvorlige misdannelser. Generell anestesi (narkose) hos nyfødte generelt, og premature spesielt, er assosiert med økende komplikasjoner. Generell anestesi, for eksempel de første leveår, krever også erfaring og god kompetanse for å kunne gjennomføres på et akseptabelt lavt komplikasjonsnivå. Narkose er derfor som hovedregel ikke egnet for dette inngrepet.
(s. 16)

I tillegg til komplikasjoner forbundet med selve omskjæringen av gutter, kan det også oppstå flere potensielle skader etter gjennomført omskjæring. Komplikasjoner som akutte blødninger som krever suturering og sårinfeksjoner er blant de mest vanlige. Det er beskrevet tilfeller med ischemi (opphørt blodgjennomstrømming) av penis i forbindelse med penisblokade, med etterfølgende gangren (koldbrann, lokal vevsdødhet forårsaket av sviktende eller opphørende blodsirkulasjon). Hvis man fjerner for mye hud, kan dette føre til feilstillinger og arrdannelser av penis. (s. 14)

1 kommentar:

  1. Anonym27.4.11

    Jeg tenkte på deg Sigrun, i går, da jeg leste om at omskjæring nå skal foregå hos leger/sykehus. Hva mener Sigrun om dette? Nå vet jeg det. Takk for at du tar det opp! Herrejemini! OMSKJÆRING! Slik en mishandling av små guttebarn! OG tukling med Herrens skaperverk!!!! La de små barna forbli slik Herren skapte dem! Amen.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post