21.3.11

Vil abortere schizofrene fostre

KrF raser over at en lege nå har foreslått abort på fostre med schizofreni.

- Vi ønsker ikke et sorteringssamfunn. Alle mennesker er verdifulle, også de galeste av de gale, sier partiets Lai La Dåv Øy. Jeg tror samfunnet ville bli mye fattigere uten våre gale iblant oss.

En mor fra Nord-Vestlandet er enig:

- Jeg har en sønn som er født med schizofreni. Helt fra han var liten var han et spesielt elsket barn. Han var så søt der han satt i lekegrinda og snakket med innbilte samtalepartnere. Det eneste problemet med å ha et schizofrent barn er at samfunnet ikke stiller nok opp.

- Hvordan da?

- Da han ba kommunen om en stor omsorgsbolig for å få plass til alle sine innbilte samtalepartnere, fikk han avslag. Det er ingen empati hos kommunen overfor dem som er litt annerledes.

- Schizofreni er vel en kostbar lidelse for samfunnet?

- Om vi kommer i regjeringsposisjon, skal alle med schizofreni få alt de peker på, skyter Dåv Øy inn. De er skapninger Gud har gitt oss for at vi normale skal få muligheten til å takke Gud for normaliteten vår.

Legen som foreslo abort, og som ber om å få være anonym, innvender at schizofreni ofte fører til stor lidelse hele livet, og at vår oppgave som medmennesker i et sivilisert samfunn er å forhindre unødig lidelse.

- Og hva med alle drapene og den frykten disse personene sprer blant uskyldige borgere? Jeg vet om foreldre som bor i nærheten av omsorgsboliger som ikke engang tør å slippe sine barn ut for å leke. Ville kanskje Lai La Dåv Øy ha ønsket seg en schizofren som nærmeste nabo?

- Jeg føler meg trygg i Guds hender, svarer KrF-politikeren. Dessuten, når det hevdes at schizofrene ofte må leve med tilstanden sin et helt liv, så er det en sannhet med store modifikasjoner. Mange av dem får jo slett ikke et helt liv, men dør 20-25 år før oss normale. Dermed sparer samfunnet millioner som ellers ville blitt brukt på alderspensjon.

Økonom Trygve Trygge fra BI er derimot dypt bekymret over de enorme kostnadene schizofreni og andre alvorlige psykiske hjernesykdommer påfører fellesskapet.

- Først dropper de ut av skolen, forklarer han. Så havner de på sosialen. Dermed settes det i gang kostnadskrevende innsats for å få dem på attføring, som de nesten alltid mislykkes med. Så prøver man rehabiliteringspenger, men de greier sjelden å rehabilitere seg. Etter 15 år gir hjelpeapparatet opp og søker om uføretrygd for dem. Så skal de ha omsorgsbolig, for de gidder ikke skaffe seg et hjem slik som normale folk gjør. Og som om alt dette ikke var nok, så legger de beslag på dyre sykehussenger, og ofte store politiressurser fordi de selv nekter å innse at de har behov for en seng å ligge i til den verste galskapen slipper taket. Har vi virkelig råd til å la denne ... unnskyld uttrykket ... galskapen fortsette?

Hva tenker du som leser: Har schizofrene noe verdifullt å tilføre samfunnet?

5 kommentarer:

 1. Jeg synes hele debatten om "abort på fostre med schizofreni" for blir bare vås i og med at utgangpunktet virker sludder.

  Er det mulig å si med 100% sikkerhet, helt garantert, at ett foster vil resultere i ett voksent menneske med schizofreni? Og mener jeg 100% null feilmargin sikkert, skal vi snakke om det er rett til å drepe noen eller ei så er det ikke rom for noe 0.5% feilmargin.

  Jeg tviler sterkt på at det går an å sjekke slikt med nødvendig nøyaktighet. Inntil jeg for dokumentert og bevist over enhver tvil at jeg tar feil der synes jeg dette er bare vås å diskutere.

  SvarSlett
 2. Øyvind Sæther: Det er bare vås.

  SvarSlett
 3. Øyvind, foreløbigt er det ikke engang bevist, at "skizofreni" er en sygdom, medfødt, eller erhvervet. Ikke med 100, eller med nogen anden % sikkerhed. Og så længe det ikke er bevist, kan der heller ikke siges noget om, hvorvidt et foster har, eller vil udvikle, denne "skizofreni", eller ej.

  En "skizofreni"diagnose fører ofte til stor lidelse hele livet, koster samfundet dyrt, og fører til, at den diagnosticerede dør 20 - 25 år før tid, ja. Men det er diagnosen, der medfører alle disse ting...

  Sigrun, du skulle optræde som stand-up'er. :D

  SvarSlett
 4. Anonym21.3.11

  HAHAHA - Det er jo de gale som har det gøy! Hvilket skjeeeedelig samfunn uten de gale!

  Og hvem går vel fri en psykiatrisk diagnose i dag, - se bare på mange forskjellige personlighetsforstyrrelsene.

  HAHAHA

  SvarSlett
 5. Ser nå i Morgenbladet at en doktor i filosofi ønsker at barn som han tror er "predisponert" for psykisk lidelse, ikke bør bli født.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post