3.2.11

- Nesten alle får god hjelp

Jeg fikk en mail i går fra en av mine lesere angående Psykiaterforeningens uviklingsplan for norsk psykiatri:

Her var det mye skryt og lite dokumentasjon.

"Årlig behandles over 100 000 mennesker i norsk psykiatri, og nesten alle får god hjelp..."


Og dette dokumenteres ved ...?

Menneskerettigheter er nevnt to steder, da i forbindelse med egne arrangementer, men ingen refleksjon rundt menneskerettighetsbruddene i psykiatrien. Kanskje de tror at hvis de ikke nevner det, så eksisterer det ikke?

Krenkelser er ikke nevnt. Heller ikke skader som følge av psykiatriske metoder og tvang. Men skader er nevnt her: 

"Forholdene må legges til rette for at psykiatere som forsker ikke blir økonomisk skadelidendei forhold til kolleger i det kliniske arbeid."

Traumer etter psykiatriske tvangsinngrep er oversett.

Man kan vel i grunn konkludere med at Norsk psykiatrisk forening fortsatt lider av svært mangelfull selvinnsikt, har store blindsoner i forhold til konsekvenser av egen virksomhet, lider av en kombinasjon av megalomani og navlebeskuelse, er mest opptatt av å sikre egne profesjonsinteresser og maktposisjoner, og fullstendig mangler refleksjon rundt, og perspektiv på, sin rolle som undertrykker og maktutøver historisk og nåtidig.

Ja, menneskerettigheter nevnes i forbindelse med egne arrangementer, slik som konferansen Menneskerettigheter, tvang og etikk på Hamar i høst. Men det eneste på programmet som handlet om menneskerettigheter, var et 15 minutters foredrag av sivilombudsmann Arne Fliflet: "Tvungent psykisk helsevern i et etisk og menneskerettslig perspektiv". Ingen menneskerettighetsekspert eller -utvalg var invitert til å snakke der. Men siden det er politisk korrekt å tenke menneskerettigheter, var det vel viktig å få med selve ordet. 

4 kommentarer:

 1. Anonym3.2.11

  Psykiatri er i stor grad basert på synsing om abstrakte forhold, med den fagutdannedes opplevelse av den andre som grunnlag for synsing om "den andres" problemårsak og med det en foreslått "kur".

  Så lenge vi aksepterer synsing som fag og fagutøvelse må vi vel også godta fagutøverenes synsing om sitt eget virke som like "reelt"?

  SvarSlett
 2. At nesten alle, av 100 000, får god hjelp innen psykiatrien, kan vel ikke stemme helt. Spørs hva som regnes som god hjelp, og hvem som "bestemmer" hva god hjelp er, pasienten eller behandler?
  Dagbladet er ivrige etter førstesider hvor det står helsrelaterte nyheter, men jeg kan aldri huske å ha lest:" Tidligere psykiatrisk pasient lovpriser psykiatrien og dennes behandlingsmetoder.Jeg ble frisk".
  Bare noen tanker....
  Vennlig hilsen Mona.

  SvarSlett
 3. De får kanskje hjelp. Spørsmålet er hvilken hjelp.Ei jente på 22 år fikk pga.fritt sykehusvalg flytte fra ett psykiatrisk sykehus til et annet. Da sa hun til dem: "Det må finnes to former for omsorg". De svarte: "Nei, det gjør det ikke". På det første sykehuset ble hun ikke behandlet med respekt,og hun hatet sykehuset. Der hun nå er tar de henne høytidelig som en hel person,og hun føler dyp takknemlighet.
  En annen blogger skriver at psykateren sa til henne at medisiner hjelper ikke mot PTSD og dissosiering. Da er det ganske ille at mennesker helt ned i tenårene medisineres sterk mot ettervirkningene av traumatiske opplevelser.

  SvarSlett
 4. Strategi for å forbedre psykiatriske sykehus:
  Strategien kan være å ta utgangspunkt i at vi har et fritt sykehusvalg og eller bruke markedskreftene.
  I stedet for å skrive om sykehus der pasietene behadles dårlig,er det klokere å skrive om de stedene der de behandles bra. Da vil mange etterhvert begynne å søke seg over til disse sykehusene. De har nok ikke plass til alle, men det blir mulig å lage en statistikk på sykehusene i Norge over hvor mange som søker seg til/fra de respektive sykehusene. Da vil nok de sykehusene som henger fast i fortiden og ikke respekterer pasientene som frie og helhetlige personer med egenverdi,havne i bakleksa. De vil begynne å forstå at det ikke er nok å stille med hvite frakker og et bredt utvalg med kjemikalier,men etter hvert ta rev i seilene.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post