8.2.11

Jeg besøker Jens

Bank. Bank.

- Kom inn.
- God d... Å! Au!
- Besvimer du?
- Nei, jeg bare snublet i håndveska mi. Det er ikke hver dag jeg snakker med en statsminister, så jeg ble fryktelig nervøs mens jeg ventet utenfor.
- Rekk meg hånden, så hjelper jeg deg opp!
- Å, tusen takk, Jens ... Stoltenberg.
- Er du den nye vaskehjelpen?
- Nææi. Jeg er blogger, og så fikk jeg avtale med deg via Statsministerens kontor. Håper det er ok at jeg sier "du". Jeg mener, vi er jo litt kjent siden vi følger hverandre på Twitter.
- Gjør vi det ... Kremt. Og hva bringer en blogger til meg?
- Registre. Jeg vil foreslå et overgrepsregister. Nei, jeg mener overgriperregister. Slik som Den katolske kirke har.
- Men vi er da intet lukket trossamfunn. Hva er det du mener? Og har du forresten noe navn?
- Unnskyld. Ja, det er altså jeg som er den kjente overgreps- og psykiatribloggeren Sigrun. Bloggen min heter Sigruns blogg.
- Aldri hørt om ... Ja, kremt. Hva slags register er det du snakker om, da? Vi jobber med flere registre her i huset, så der er vi flinke, om jeg så skal si det selv.
- Ja, dere vil jo registrere alt tenkelig ved norske borgere, for eksempel diagnoser på overgrepsofre.
- Nei, det gjør vi ikke. Vi har aldri snakket om å lage noe register på folk som har opplevd overgrep.
- Å jo, da! Jeg leste noe av Datatilsynet om at dere kommer til å lage register over folk med psykiske lidelser, pluss at dere vil utvide NPR til også å gjelde kommunene.
- Jo, men det innbefatter ikke ofre for overgrep. Det første gjaldt psykiatriske pasienter.
- Og tror du ikke "psykiatriske pasienter" ofte har en overgrepshistorie? Ifølge Sintef er det slik. En studie viste at hele 98 prosent av innlagte i psykiatrisk institusjon har en traumatisk bakgrunn. Jeg vet om mange som opplevde overgrep som barn.
- Men hva skulle dette registeret være godt for, da?
- Ha kontrollen, vel! Det er det man har registre til. Det må da du vite! På psykologkontor etter psykologkontor sitter det ulykkelige mennesker og forteller om overgriperne sine. Så få dem registrert! Da blir det lettere å kontrollere dem. Datalagringsdirektivet som du ønsker deg så veldig, vil likevel ikke fange opp overgrep i nære relasjoner.
- Ja, jeg gleder meg til vi får dette direktivet. Det har jeg sett frem til lenge nå. Det blir litt som julaften for meg og Arbeiderpartiet, det.
- Ja da. Og 9. april for oss andre. Men altså, det må da være en fordel å få kartlagt alle overgrepsfamilier her i landet, synes du ikke? Så sammenholder dere det med trafikken via telefoni og internett, og kan sjekke alle fedre som ringer døtrene sine mer enn én gang i uka for eksempel.
- Dette var et meget spesielt forslag, må jeg få lov til å si.
- Slett ikke mer "spesielt" enn de andre registrene deres. Som terningkast på do-besøk i IPLOS, og psykiatriske diagnoser på overgrepsofre i NPR. Jeg mailet forresten søstra di, Camilla, før NPR ble vedtatt, hun var jo veldig for registrering, hun også. Det skulle vel ikke være et snev av tvangslidelse i familien, vel? Jeg sa til henne at de i alle fall burde registrere overgreperfaringer hos pasienterKrenkelseserfaringer overses og overhøres eller gis underordnet eller marginal betydning i helsevesenet, mens diagnoser jo settes i hytt og vær. Her har jeg mailen, så kan du høre hva hun svarte: "Det er ikke aktuelt å forsøke systematisk å registrere mulige årsaker til sykdomstilstandene", "Du har rett i at diagnoser alene ikke gir noe fullstendig bilde av pasienters sykdomsbilde og livssituasjon og at mange diagnoser – også somatiske – kan virke stigmatiserende", og "Ved å få på plass et bedre pasientregister – selv om det ikke inneholder mulige årsaksfaktorer til sykdommen – vil vi stå bedre rustet til også å studere sammenhenger mellom overgrep og helse". Den var jammen god! 
- Forskere skal jo også sysselsettes, Sigrun. Vi i Arbeiderpartiet er svært opptatt av at alle innbyggerne er i arbeid. 
- Et overgriperregister ville også sysselsette folk, statsminister. Det måtte være 100 prosent sikkert, så man trengte kyndige datafolk der.
- Ja, der er du inne på noe. 
- Kanskje Nav kunne redusere antall truckførerkurs og opprette noen i data i stedet?
- Jeg skal tenke over dette, selv om jeg er kritisk. Jeg frykter at vi vil få Datatilsynet på nakken. 
- Det har dere allerede, uten at det ser ut til å stoppe registreringsmanien deres. Å, men nå går brannalarmen! Takk for meg! 

Faen, det var bare vekkerklokka!

1 kommentar:

  1. Anonym9.2.11

    hehe....Hva med å samle disse intervjuene dine i en bok?

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post