6.1.11

Kampen om verdighet

Jeg vil få takke styret i Norsk Forening for Psykisk Helsearbeid for julegaven, boka Fellesskapets kunst av Freddy Fjellheim. Jeg benytter anledningen til å servere et par sitater som kan passe i disse tider:

Eksperter som skal vite noe om levevilkår hos en trygdet eller 
en sosialhjelpsmottaker, kan komme til å begå en bestemt språkfeil. Denne feilen vil øke lidelsen hos dem som lider mye fra før. Mens mediokratiet avbilder og utroper rike og likegyldige som vellykkede individer med imponerende hastigheter i sine rottehjul, utvikles teorier, statistikker og politiske tiltak som alltid konkluderer med at fattige er en gruppe. Det heter ikke at samfunnet skal lytte til og integrere sosialhjelpmottakerens erfaringer og innsikt, men at vi skal «utrydde fattigdommen». Som om det handlet om skadedyr. Et uheldig menneske blir i slike maktspråk betraktet som et gruppemenneske. Dvs. noe som ikke finnes.

Nesten ingen vil se at den som er syk og fattig arbeider for livet. Ikke bare for å leve, eller for sitt livsopphold. Arbeid for livet er noe annet: Å utholde sterke smerter i kropp som sjel. Vokse gjennom det nakne slitet og fornedrelsene, for å få springe ut i lettelsens tilværelse. Å være fattig innebærer et ufattelig stort livsarbeid. Hjelpeprofesjoner og godtfolk som møter fattige med krav eller tilbud, må anerkjenne dette livsarbeidet.

Når helseministeren slår seg på brystet og krever endringsvilje av befolkningen, skal den som er fattig slå tilbake med sitt eget grundige eksempel. Der begynner kampen om verdighet.


Fra kapittelet "Uføre fører ordet", som er en bearbeidelse av en artikkel publisert i Dagbladet 20.01.08.

1 kommentar:

  1. Anonym7.1.11

    takk sigrun, nå ble jeg rørt, her har noen sett noe viktig!

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post