28.12.10

Trendy å ha en psykisk lidelse

Dette lover bra: Ungdom mener det er trendy å ha en psykisk lidelse

There was a time when teenagers simply copied the hairstyle of their favourite star to be cool. Now they put on the same mental health problems to keep trendy.

A third of children have admitted faking a serious disorder to emulate celebrities, according to a survey. Phantom illnesses include eating disorders and depression.

Problemet for psykiatrien blir selvsagt å skille de som spiller gale fra de gale. Skjønt det har den jo store problemer med allerede:

Psykologen David Rosenhan sendte 8 psykisk friske deltakere til ulike psykiatriske sykehus. De ble lagt inn med diagnosen schizofreni. Sykehuspersonalet oppdaget ikke at de egentlig var friske.

Da eksperimentet ble kjent, ble Rosenhan møtt med at argumenter som: «at det var jo ikke så rart at det gikk som det gikk, siden de bare hadde undersøkt dårlige sykehus, men hos oss er det mye bedre osv.» For å imøtegå denne kritikken, ble han enig med ledelsen ved en del nye sykehus at han i løpet av en tremåneders periode skulle sende noen som simulerte syke, slik at de fikk anledning til å vise at dette i så fall var riktig. I løpet av perioden ble flere som oppsøkte disse institusjonene, avslørt som en av Rosenhans pseudopasienter.

Det var bare det, at han ikke hadde sendt noen.

1 kommentar:

 1. Hei!

  Interessant innlegg. Det er selvfølgelig urovekkende at ungdom tillegger seg/later som de har en psykisk lidelse, fordi de syns det gjør dem unike eller spennende.

  Likevel slår det meg at dette også kan være et tegn på at stigmatisering og tabu omkring psykiske lidelser er i endring, og kanskje mot det bedre? Det er i hvert fall lov å håpe. Det som gjør at jeg tenker på dette, er at ungdommen i det minste snakker åpent om psykiske lidelser, og at det ikke er noe som skal ties i hjel.

  Det er positivt - men jeg håper trenden om å late som ikke undergraver troverdigheten til de som faktisk er syke og som trenger/søker hjelp. Og det er det jo en mulighet for at dette kan gjøre, dessverre.

  Det mest skremmende i innlegget ditt er eksperimentet til Rosenhan.

  Mitt håp er uansett at folk blir trodd og tatt vare på, og at fokus kan ligge på mestring framfor sykdom.

  Hilsen Veslebo.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post