9.12.10

Assange gir feminister hodepine

For feminists, the case of Julian Assange has produced a headache that threatens to create a permanent division.

He claims to be fighting for freedom of speech and government transparency. Ideals that feminists also hold dear. But Assange has been arrested on rape charges and many feminists will find it hard to reconcile their defence of him with their support of rape victims.


Julian Assange's problem for feminists

Julian Assange, facing extradition to Sweden on sex crime allegations, may be in more trouble than he realizes in a country where feminism is a powerful force and courts often favor the woman in rape cases, one of the country's top defense lawyers said today.


Lawyer: Assange Faces 'Tough Climate' in Feminist-Friendly Sweden

Det er første gang vi opplever at en voldtektsanklaget etterlyses via Interpol, sier den svenske feministen og journalisten Anna-Klara Bratt.

- Bare et påskudd

6 kommentarer:

 1. Anonym9.12.10

  Julian Assange gjør det alle journalister drømmer om å gjøre, men ikke våger. Men hvor er journalistene nå som Assange sitter fengslet? Kan man trekke paraleller til det som skjedde da Muhammed-karikaturene ble offentliggjort i 2005? Hele verdenspressen skulle da ha stilt opp, men feiget unna i frykt for muslimene, som selvsagt fikk enda mer blod på tann, og ikke lenger står tilbake for press og terror. De har sett at pressen er skræmt. Og det utnytter de. Nå frykter pressen USA, og hevn fra maktpersoner som ikke lenger vil stille opp til intervjuer, med den følge at pressen da går konkurs fordi den ikke lenger har sensasjoner å selge....Med mindre pressen nå begynner å støtte Assange og Wikileaks.

  Assange og Wikileaks er verdig Nobels Fredspris i 2011 - om Jagland våger da?

  Hvis det er tilfelle at Assange har forgrepet seg mot to svenske kvinner, da er det selvsagt ille! Men hvorfor skulle Assange plutselig NÅ bli så overstadig kåt at han tok seg til rette både med voldtekt og seksuell trakassering? Han har tross alt levd ganske lenge uten at slike overgrep har vært nødvendige før. Han er 39 år. Hadde han blitt beskyldt for bare ett tilfelle av voldtekt kunne jeg kanskje ha trodd på anklagene, men to slike anklager tilknyttet samme tidspunkt - i Sverige - virker beklageligvis hysterisk overdrevet og konspiratorisk for nettopp å gjøre livet hans enda vanskeligere. Jeg tror ikke på anklagene om voldtekt etc.

  Alle journalister og andre varslerer kan kun ANE hva Julian Assange har gjennomgått det siste året for å beskytte og verne om Wikileaks!

  Men kan Wikileaks true verdensfreden?

  Man blir ganske opprørt når man ser at finansieringsinstitusjoner som VISA og MasterCard og andre UTEN domstolers innblandinger, UTEN at det foreligger rettskraftige dommer - griper direkte inn og stopper pengegavestrømmen til Wikileaks! Skremmende - men lærerikt! Slikt skulle ikke være mulig i såkalte demokratier. Kan de boikottes, eller klarer vi oss ikke uten disse nå som vi skal julegaveshoppe på nettet?

  Wikileaks og Assange har virkelig satt betimelig fokus på mange skremmende skjevheter i våre såkalte demokratier!

  SvarSlett
 2. Jørgen Lund16.12.10

  Hvis Assange er skyldig i seksuelle overgrep, skal han selvfølgelig dømmes og straffes på like linje med andre. Man får vel stole på at det svenske rettssystemet kan håndtere dette, på samme måte og med samme grad av rettferdighet som i andre tilsvarende saker. Men jeg kan ikke skjønne det underliggende premisset som later til å prege veldig mye av denne saken i media: At spørsmålet om hans skyld eller uskyld i overgrepsanklagene skal ha noen som helst relevans for hvordan Wikileaks og det de har publisert skal bedømmes. For meg høres denne koblingen ut som et forsøk på pådytting av US-amerikansk "seksualmoral" på verden for øvrig. Offentligheten i USA presterte så vidt jeg husker å felle det som godt kan ha vært etterkrigstidens beste president fordi han hadde hatt et seksuelt sidesprang. Om så Assange har begått ti voldtekter i Sverige, endrer det ikke en tøddel på Wikileaks' avsløringer.

  SvarSlett
 3. Nei, dette er jo to ulike saker, Jørgen. Anne Bitsch skrev bra om det i Ny Tid.

  SvarSlett
 4. Jørgen Lund19.12.10

  Sigrun, to forskjellige saker ja, det er jo akkurat det jeg sier..? Utdyp, please..

  SvarSlett
 5. Jørgen: Jeg er ikke uenig med deg. Det var nei-et mitt som var malplassert i forrige kommentar. Jeg burde skrevet "Ja, dette er jo to ulike saker".

  SvarSlett
 6. Jørgen Lund20.12.10

  Sigrun, skjønner. Takk for tipset om Anne Bitsch' kommentar, som jeg også likte. "To saker i hodet på en gang" er tingen, selv om det selvfølgelig skal innrømmes at det føles kjipt midt oppe i Wikileaks-begeistringen hvis det viser seg at Assange er skyldig. Dét er kanskje den tredje tanken... Dette er forresten ikke bare ordspill, for både når det gjelder politikk og overgrep tror jeg det er helt vesentlig å forsøker å unngå å lage seg både helter og skurker, både guder og djevler. At Anne Bitsch er den som uttaler seg besindig i denne saken, syns jeg fungerer som en bekreftelse av andre ting hun har skrevet. I en kronikk hun skrev for ikke lenge siden om voldtektsforbrytere, brukte hun ordet "eksepsjonalisme", som jeg syns treffer blink: Forestillingen om at det er de andre, en form for freak, outsider og lokkemann, som kan være overgriper. Og om at det bare var nazistene, nemlig ikke-amerikanerne, ikke-israelerne osv som kan være udemokratiske og rasistiske. Hva annet var det enn eksepsjonalisme, forestillingen om at "helvete er de andre", som Sartre sa, som gjorde Christopher-tragedien mulig, som gjorde at gutten kunne dø midt i familien med barnevern, helsevesen og politi som tilskuere? I travelheten med å peke ut djevelen eller skurken risikerer vi å glemme det vi vet og bedøves mot det vi føler, og dermed la det mest groteske gjenoppstå her og nå. "Helvete er dette livet her", skrev Walter Benjamin på 30-tallet. Et ergerlig tilfelle av eksepsjonalisme syns jeg også ligger på lur i forbindelse med lanseringen av filmen "Kongen av Bastøy" nå. I NRKs "Fakta på lørdag" om Bastøy, som ligger på nettidene deres, får man ikke bare høre den vanlige ojingen om at "dette var mulig i vårt land i moderne tid", men man kan også få inntrykk av at det er noe nytt å avsløre elendighet på institusjoner for barn og unge. Hva med alle barnehjemsbarn-sakene som har kommet til overflaten i Norge de siste tiår? Det er ikke lett å peke ut de verste institusjonene, men jeg er i hvert fall sikker på at det er sårere, og dermed lettere å fortrenge, at det ikke akkurat bare er på spesialsteder for "slemme gutter" at det har gått hardt for seg.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post