12.11.10

Kronikk om psykofarmaka

Hvor er brukermedvirkningen når det gjelder medbestemmelse i forhold til medisinbruk? Medisinfri behandling bør være et reelt valg, også ved innleggelse i sykehus eller Distriktspsykiatriske senter.

Menn har fortalt om både smerte- og skamfulle bivirkninger som prolaktinstigning (melkeproduksjon) ved bruk av antipsykotika, impotens og type 2-diabetes. Kvinner har fortalt om brystsmerter, menstruasjonsforstyrrelser, vektøkning og likegyldighetsfølelse. Jeg opplevde selv fryktelige bivirkninger som smertefulle «lyn» i hodet, ubehagelige lyder i ørene, og nervesmerter i kroppen da jeg sluttet med antidepressiva.

Jeg ønsker tid, tillit og trygghet når jeg er syk. Jeg ønsker innleggelse når jeg trenger det og medisiner når det er helt nødvendig. Jeg ønsker ikke stoppeklokkepsykiatri, og raske løsninger på reseptblokken. Den beste medisinen kan være et medmenneske, omsorg, tålmodighet og toleranse. Jeg ønsker ikke forringet livskvalitet på grunn av min sykdom, men jeg ønsker heller ikke livskvaliteten forringet på grunn av altfor store doser psykofarmaka.

Fra Målfrid J. Frahm Jensens kronikk "Et tveegget sverd" i dagens Klassekampen.

2 kommentarer:

  1. Kan være, og er det som regel. Men i så fald taler vi ikke medicin mod sygdom i bogstaveligt, medicinsk forstand. Psykiatere er læger. Læger er eksperter i kroppens funktioner. De er uddannede til at prakticere medicin i bogstaveligt, ikke overført, forstand. Derudover indebærer den gældende, medicinske definition af "psykisk sygdom" som reel sygdom, at "patienten" ikke kan vide, hvad der er bedst for ham/hende. Kun "eksperten" kan. I det omfang, som man accepterer definitionen af "psykisk sygdom" som reel sygdom (som det for mig ser ud til, at Målfrid J. Frahm Jensen gør), kan man hverken forvente, at blive hørt som den, der er syg, eller at få anden end medicinsk hjælp. Eller: man kan ikke blæse, og have mel i munden på samme tid.

    SvarSlett
  2. Glemte citatet fra kronikken, som min første sætning relaterer til: "Den beste medisinen kan være et medmenneske, omsorg, tålmodighet og toleranse."

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post