21.9.10

På'n igjen!

NRK bidrar i dag ikke akkurat til å redusere stigmatisering av tvangsinnlagte i psykiatrien. De lar en pårørende uimotsagt få si:

- Det skal veldig mye til for at noen blir innlagt med tvang. Jeg føler at det må skade eller drap til før noen blir innlagt med tvang.

Her lar de et menneske i krise få si hva hun føler, i stedet for å presentere fakta, som altså er at det store flertall som tvangsinnlegges, ikke er til fare for seg selv eller andre.

Igjen og igjen og igjen og igjen framstiller journalister det som om tvang er noe som brukes mot farlige mennesker. Det virker som at gjennomnittsjournalisten vil at det skal være slik. Antagelig blir virkeligheten lettere å håndtere hvis vi mennesker fins i to forskjellige utgaver: Psykisk normale mennesker og utilregnelig farlige mennesker.

Kunnskapsløs, fordomsfull journalistikk nører oppunder denne sementerte og feilaktige forestillingen hos Ola Dunk. Trolig fins den også blant folk som skulle vite bedre, som politifolk og helseministre.

Se også: Mer tvang og mindre forståelse av gjesteblogger Carla

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post