9.9.10

Hull i taushetspliktsbestemmelsene

Tenk deg følgende situasjon:

Anne og Ivar har vært gift i 10 år. En dag forteller Ivar at han har truffet en annen og vil skilles. Anne tror ikke sine egne ører, samtidig som det er dette hun alltid har fryktet. Anne sliter med dårlig selvbilde og har alltid vært redd for å bli forlatt. Nå får hun bekreftet at hun er så lite verdt som hun har trodd.

Anne får nødtime hos terapeuten hun går hos ved psykiatrisk poliklinikk. I ukene fremover handler samtalene bare om Ivar og den nye damen. En dag sier Anne til terapeuten at hun vil nekte Ivar samvær med de to barna deres. Psykiateren spør hvorfor hun vil det. Anne svarer at hun er redd for at han kan være voldelig mot barna. "Er det noen grunn til å frykte vold?" spør behandleren. "Ja, Ivar slo meg en gang. Det har jeg forresten fortalt deg", svarer Anne. Jo, psykiateren hennes husker det, men var ikke det en engangshendelse? Anne begynner å liste opp alle Ivars dårlige egenskaper. "Jeg lurer på om han kan være psykopat", sier Anne. Hun forteller terapeuten at Ivar en gang var innlagt på psykiatrisk sykehus. Da var han 18. Det var 12 år før hun og Ivar ble gift. Sånn fortsetter terapitimene.

Ivar blir rasende når han får høre at Anne vil nekte ham samvær. "Det har du ikke lov til", sier han. "Tror du at du ville fått medhold i retten, kanskje?" spør Anne. "Ja, hva skulle hindre det?" spør Ivar. "Se her!" sier hun og slenger noen papirer mot ham. Det er utskrift fra deler av Annes pasientjournal ved poliklinikken. Noe tekst er sladdet, men det om Ivar står der. Det står mye om Ivar i Annes journal, blant annet at han har mishandlet henne. Da Anne var deprimert, ble Ivar med henne til psykiateren. Mye av det han sa i de timene, står der.

Ivar blir blek der han står, av flere grunner. Han kommer på at poliklinikken har elektronisk pasientjournal. Broren til hans nye kjæreste er sykepleier og jobber der.

Ivar kontakter Helsedepartementet. "Er det virkelig slik at jeg ikke kan hindre andre å lese om meg i andre pasienter sine journaler?" spør han. Det stemmer. Bare pasienten selv kan bestemme hvilke opplysninger som skal sperres.

Uken etter får Ivar telefon fra Annes far. Anne har tatt sitt eget liv. "Vi skal gå gjennom Annes sykejournal, og se om psykiatrien har gjort noen feil", sier den tidligere svigerfaren.

Da taushetsreglene ble laget, tenkte ingen på at folk skilles.

3 kommentarer:

 1. Tankevekkende. Skremmende...

  SvarSlett
 2. hei.
  åå dette var en tanke vekker.
  skremmende.
  fra sylvia

  SvarSlett
 3. Ja, det er skremmende. I journalen min hos en psykolog står det om flere personer som lett vil kunne identifiseres. En står til og med med fullt navn.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post