19.8.10

Hev aldersgrensen!

Omskjæring av guttebarn er blitt gjenstand for diskusjon. Det er jammen på tide at dette barbariet sidestilles med andre typer overgrep mot barn.
Overlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet og tidligere leder i det Mosaiske trossamfunn, Rolf Kirschner, synes at vi skal ha respekt for tradisjoner som har vart i tusener av år. Han mener da antakeligvis at vi bør oppheve forbudet mot omskjæring av jenter, siden tradisjonen er flere tusen år gammel?

Inngrepet/overgrepet er smertefullt, og selv lokalbedøvelse tar bare smertetoppene. I en kronikk i Tidsskrift for Den norske legeforening kan man lese: "Noen barn opplever langvarige negative effekter av lav smertepåvirkning, med forlenget forandring i stresshormonnivå, immunologiske reaksjoner og stress. Det er vist at omskjæring uten smertelindring kan ha langvarige negative effekter, med hypersensitivitet overfor smerter senere, og det kan til og med påvirke mor-barn-relasjonen."

Nordamerikanske forskere som på 1990-tallet studerte smerteresponsen hos babyer som fikk vaksine, oppdaget at guttene følte mer smerte enn jentene. De gjennomførte så en ny undersøkelse med bare guttebabyer. Barna ble delt inn i tre grupper: Omskåret uten smertelindring, omskåret med smertelindring og ikke omskåret. Guttene som var omskåret uten smertelindring skåret høyest på smerte, og de som ikke var omskåret skåret lavest. Små babyer har umodne nervebaner, og opplever smerte mer intenst enn andre.

Norge har forpliktet seg til å følge Barnekonvensjonen. Den sier at barn ikke skal utsettes for noen form for vold, og at det skal treffes tiltak med henblikk på å avskaffe tradisjonsbestemt praksis som er skadelig for barns helse. Omskjæring er også irreversibelt, slik at gutten tvinges til å bære en religiøs markør hele livet, hvilket er i strid med barnets rett til religionsfrihet. Aldersgrensen for omskjæring må heves til minst 15 år, som er alderen da barnet har rett til selv å velge religion.

Religioner er ikke statiske. De fleste troende kristne jeg har snakket med, er motstandere av vold mot barn. Men om de hadde levd i Norge på 1800-talet, ville de kunnet oppleve at soknepresten sendte klage til biskopen om de ikke slo ungene sine. Økt kunnskap om konsekvensene av vold har skapt ny forståelse av hva kjærlighet er. De som fortsatt tror på en gud som vil at barn skal ønskes velkommen til verden ved å bli traumatisert, bør se på hva slags gudsbilde de egentlig har. En gud som krever barneoffer, er ikke noe å samle på.

Trykt i dagens Klassekampen

4 kommentarer:

 1. Anonym20.8.10

  Kjempebra og INNMARI viktig argumentasjon!!!!!

  SvarSlett
 2. Jørgen Lund20.8.10

  Takk for den fortsatte innsatsen i denne saken, Sigrun! Dette skal vi fortsette å kjempe mot, inntil norske myndigheter skjønner at det ikke er mer komplisert enn at det må settes opp en like absolutt legal skranke mot disse som mot andre overgrep mot barn.

  Det finnes vel ikke den form for vold som ikke på ett eller annet stadium har hatt sin massive religiøse eller tradisjonelle "begrunnelse", ja selv det offisielt allestedsnærværende incesttabuet er i realiteten den dag i dag undergravd av det langt mer autoritative budet om å ære sin far og sin mor. Men langvarig forbrytertradisjon gjør ikke forbrytelsen mindre motbydelig, men bare mer emosjonelt ladet å bryte med. Her gjelder det med andre ord å fortsette å bruke kjeft mot denne forferdelige traderte uskikken, la følelene våkne igjen på et felt der den kollektive "fornuft" er stivnet. En pådriver til til dét, er det raserivekkende ved tall som tydelig angir at barn traumatiseres med "omskjæring" hver dag på norsk territorium, med myndighetenes velsignelse.

  Spørsmålet er når regjeringen et velsignet øyeblikk skal våkne opp og se groteske fakta for hva de er. At det med nødvendighet vil renne noen tårer fra øynene til den mest "ansvarlige" og "tolerante" kulturrelativist akkurat da, i det øyeblikket vedkommende innser at et par små krabater faktisk ble skånt den dagen - ja det er fortrøstningsfullt og helende å tenke på.

  SvarSlett
 3. Sjekk, Christopher Hitchens: Circumcision - He destroys Rabbi Harold Kushner

  http://www.youtube.com/watch?v=KZTS6iVpSPI

  SvarSlett
 4. PC: Takk for den :)

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post