12.6.10

Såret over diagnosen personlighetsforstyrrelse

Diagnosen min gikk fra atypisk anoreksia og depresjon til emosjonell ustab. persf. under sist innleggelse. Jeg fikk vite om den nye diagnosen via epikrisen. Det var dårlig gjort, synes jeg, vil ikke ha den diagnosen. Hele livet er ødelagt. Ser man på forumene på nettet, skjønner man det. Man er manipulerende, ondskapsfull og strevsom.

Lommelegen

9 kommentarer:

 1. Anonym12.6.10

  Kulturredaktør Knut Olav Åmås i Aftenposten ble nylig kritisert for å ha brukt "schizofren" i en tittel vedr. kulturhelg. I sitt svar hevdet han at han ikke hadde brukt betegnelsen "schizofren" negativt i den settingen, men han glemte å gi oss den positive forklaringen på bruken. Kritikken kom selvsagt fra en med faglig pondus, slik de fleste har som publiseres i Aftenposten, nå fra en psykiater. Som bl.a. kritiserte Åmås for å bidra til stigmatisering. Men er det noen som bidrar til det, så må det da være psykiatrien selv! Personlighetsforstyrrelser er vi alle nærmest født med. For hvem kan ikke være "manipulerende", "ondskapsfull" (kommer an på øyet som ser....) og "slitsom" når man har det vondt av en eller annen grunn, og ikke blir hverken hørt eller respektert. Hvor mye skyldes Nav?

  SvarSlett
 2. Mille12.6.10

  Ja, huff... alle disse fæle borderlinerne.... Det er ikke annet enn dritt å lese om de som har denne merkelappen på forum rundt omkring. Typisk spørsmål og svar: "Hva feiler det denne manipulerende drittsekken her?" Han har nok borderline pf."

  Noen er lei av å ha denne merkelappen, begynner å diskutere det. Da kommer det fram at ikke ALLE med denne diagnoser er så slemme og slitsomme at man helst bør holde seg unna... Men det blir aldri nevnt med mindre noen begynner å protestere skikkelig. Og så får de fort beskjed om at det er nærtagende pga personlighetsforstyrrelsen sin. Det går jo ikke an å diskutere dette på en ordentlig måte! At det skal være så vanskelig å forstå at dette er en fæl merkelapp å få??

  Jeg kjenner noen som nok har fått denne diagnosen. Jeg skjønner det selv om de ikke sier det direkte. For det er nettopp det - at de fleste forteller gjerne om andre diagnoser de har fått, men holder kjeft om borderlinediagnosen. Det kan jeg godt skjønne!

  SvarSlett
 3. Anonym12.6.10

  hæhæ....Hva kalles de som driver med selv-utvikling år etter år? De vikler ut selvet sitt, som det jo heter i de kretser. Og blir MODIGE og FREIDIGE, kanskje noen vil kalle dem frekke, slitsomme, de står på krava, gir seg ikke! Å vikle ut selvet kan inkludere å være påståelige, hevde sin rett, være "vanskelige", kommer helt an på øynene som ser. Kan regne med å bli kalt "slemme" disse som har utviklet selvet sitt, og mens andre kommer til himmelen, kommer disse visstnok dit de vil. Men personsonlighetsforstyrrelse???? De kan fort bli stemplet med det. Så ligg unna selv-utvikling hvis psykiatrisering skal unngås. Forbli heller i saueflokken.

  SvarSlett
 4. Efter at jeg i fire skrivelser à ca. 15 sider hver, "hardcore", ligetil og råt, havde fortalt min terapeut, hvad jeg syntes om hende (som professionel), og hele systemet som sådan, fik jeg den hér: "Ja, der er jo ingen tvivl angående det skizofrene. Men der er noget mere... Hm... Jeg er ikke helt sikker... Det kunne godt være noget borderline noget." Hahaha! "Nærtagende", "kranglete"... Ja, jeg har mine holdninger, og jeg er ikke bleg for, at give udtryk for dem. Ligetil og råt, hvis det skal være. Og jeg er også ganske god til at fornemme, når nogen prøver på, at tromle mig, eller andre. At kvittere det med et "borderline"-stempel, siger i mine øjne mere om den, der stempler, end den stemplede (men sådan er det jo med alle psykstempler), og jeg kan egentligt kun smile ad det. I sidste ende kan jeg takke min "kranglethed" for, at jeg ikke endte som totalt disempoweret "god patient", afhængig af systemet for resten af livet.

  Egentligt er det vel nærmest et kompliment, når et system, der generelt ikke kan klare, at blive konfronteret med sig selv uden at gå i defensiven, svarer på kritik med en så personlig fornærmelse, som et pf-stempel er det.

  SvarSlett
 5. "When She Was Bad: Borderline Personality Disorder in a Posttraumatic Age" av Dana Becker, American Journal of Orthopsychiatry October 2000 Vol. 70, No. 4:

  "It is a diagnosis that has been applied to women at a rate of about seven to one over men.

  In fact, borderline has become the most pejorative of all personality labels, and it is now little more than shorthand for a difficult, angry female client certain to give the therapist countertransferential headaches.

  ... the borderline diagnosis is referred to as if it were equivalent to a symptom (e.g., “the outcome of group treatments was said to be adversely affected when a group member had high levels of dissociation…and a diagnosis of borderline personality disorder). Circular arguments—that a person is demanding because she “has” BPD or that a therapist acted inappropriately because her client “has” BPD—do nothing to advance our understanding of so-called borderline phenomena.

  ... many women to whom the BPD diagnosis has been applied have suffered physical, sexual, and other forms of childhood maltreatment..."


  "How Nursing Staff Respond to the Label "Borderline Personality Disorder"" av Gallop et al., Hosp Community Psychiatry.1989; 40:

  "The influence of the diagnostic labels "schizophrenia" and "borderline personality disorder" on the expressed empathy of psychiatric nursing staff was assessed by examining nurses' written responses to a series of hypothetical patient statements. Respondents were more likely to demonstrate affective involvement in response to the schizophrenic patients' statements and were more likely to offer belittling or contradicting responses to the statements of patients with borderline personality disorder. The results corroborate increasing concerns that the diagnosis of borderline personality disorder has become a pejorative label for difficult patients and suggest that staff may provide stereotypic responses and less empathic care to borderline patients than to other patients."

  "Trauma Reenactment: Rethinking Borderline Personality Disorder When Diagnosing Sexual Abuse Survivors" av Robyn L. Trippany, Heather M. Helm, Laura Simpson, Journal of Mental Health Counseling Volume 28, Number 2 / April 2006:

  "Adult survivors of sexual trauma often experience symptoms related to their childhood experiences that are analogous to many of the diagnostic criteria of Borderline Personality Disorder (BPD). This article examines these symptoms in the context of a trauma framework and postulates that mental health counselors need to consider if the symptomatic behaviors are more indicative of a post-traumatic response, specifically trauma reenactment. Recognizing self-harming behaviors in adult survivors as reenactments of childhood sexual trauma rather than characterological manifestations of personality deficits serves to improve the quality of care of such clients in that mental health counselors may then focus on the unresolved issues rather than personality restructuring. Thus, understanding clients from a trauma framework can minimize the stigma that is often associated with the diagnosis of BPD and provide a more objective treatment climate."

  SvarSlett
 6. Let's face it, "borderline" som sådan er ikke en forholdsvis ny opfindelse. Det er kun ordet, der er det. Diagnosen har eksisteret meget, meget længe under et andet navn: hysteri.

  Selvfølgeligt har ansatte i psykiatrien mere "empati" (hvis man kan kalde det for empati) for alt andet, end "borderlinerne" (respektive "pf'ere" i det hele taget). Det er som regel de sidste, der er sværest at knække, at få til at bukke under, og sige ja og amen til alt. Mange med andre stempler, specielt også "skizofreni", er præget af en meget dybtgående hjælpeløshed, der gør dem til noget nemmere ofre i et overgriber-offer-forhold, som psykiatrien er det. De fleste af de "borderlinere" jeg kender, ved, at der blev begået overgreb mod dem, og at disse overgreb har noget med deres problemer at gøre. Følgeligt finder de sig ikke modstandsløst i at blive dopet ned, men kræver, at blive lyttet til. Meget ubekvemt, mildest talt.

  Angående Robyn L.Trippany, et al. - som om der fandtes andet, end PTSD...

  SvarSlett
 7. Mille12.6.10

  Marian: Basert på egne erfaringer og observasjoner er jeg enig med deg.

  Jeg vet også om flere overgrepsofre som først ble diagnosisert med schizofreni, siden borderline. Borderline-diagnosen kom når de hadde blitt mer bevisst at deres plager kom av overgrep.

  SvarSlett
 8. Anonym13.6.10

  Sigrun: Takk for interessante henvisninger!


  PS!: ""It is a diagnosis that has been applied to women at a rate of about seven to one over men."

  Og HVEM var som satte borderlinediagnosen på kvinnene? Jo de var/er oftest MENN!

  SvarSlett
 9. Jeg merker at dette sårer meg, en manipulerende, ondskapsfull og strevsom person. Men som til tross for det faktisk fortsatt er ett menneske. Jeg føler at mange som kritiserer "borderlinere" så nedsettende glemmer at vi også er mennesker som lever med en stor smerte. Jeg har aldri vært ondskapsfull, manipulerende og strevsomme er alle fra tid til annen. De menneskene som skriver at det er alt vi er kan ikke forstå spesielt mye.

  Men det er den typen stigmatisering som gjør at ingen vil ta i oss med ildtang. Jeg voldtar ikke, jeg dreper ikke, jeg prøver å la vær å dømme folk, selvom ett menneske fullstendig uten fordommer er umulig. Jeg er ustabil, jeg er impulsiv, jeg er promiskiøs. Men jeg er like fullt ett menneske, selvom folk har en tendens til å ville glemme det når de får vite om diagnosen min. Og det gjør vondt at folk ikke kan se at det er mennesker bak diagnosen. Mennesker som må ta dritten folk lirer av seg.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post