28.6.10

Madeleine Hagens eksamensfilm

Stemmer fra innsiden
- kortfilm om tvang i psykiatrien


Film og TV Akademiet - Eksamensfilm 2010

Regi....................Madeleine Hagen
Prod.leder...........Elisabeth Dehli
Foto....................Sindre Haugland
Klipp....................Anders Tvedt Sjøberg
Lyd......................Stig Bævre
Produsent..........Film og TV-akademiet v/ Frederik Hestvold

15 kommentarer:

 1. Tak, også herfra! Meget, meget stærkt! Vil poste videoen på bloggen, jeg med.

  SvarSlett
 2. Anonym30.6.10

  Bra eksamensbesvarelse, men jeg synes innslagene med pasientene burde vekslet med bilder av institusjoner, og gjerne noen ord fra psykiatere etc...for å høre litt om deres synspunkter.

  Hilsen tidl.pasient

  SvarSlett
 3. Anonym30.6.10

  Veldig bra film! Og nei, vi skulle ikke hørt et eneste kvekk fra psykiatere. Psykiaternes definisjonsmakt er uhyrlig, så det var flott at folk her fikk definere seg selv og sine egne opplevelser. Denne filmen handlet om å gi lyd til stemmene fra innsiden - stemmene til dem som underlegges tvang i psykiatrien, til dem som sperres inne, som undertrykkes - ikke stemmene fra maktposisjon. Måtte tvangspsykiatriens dager snart være talte!

  SvarSlett
 4. En ven af mig er i gang med at lave en film om psykiatrialternativer. Så, han tager rundt og taler med en masse overlevere, og af og til får han spørgsmålet: "Jamen, hvad med de tilfredse brugere? Skal de ikke også være med, så filmen bliver mere afbalanceret?" Så kan man jo efter min (og min vens) mening så spørge sig, hvor overleverne er henne i alle de publikationer, bøger, film, m.v., der alene fokusserer på de tilfredse brugere...

  Det vrimler med den slags ensidige fremstillinger ud fra "ekspert"perspektivet. Og stort set ingen kritiserer ensidigheden i dem. På tide, at der skabes noget modvægt, så hele billedet bliver noget mere afbalanceret!

  SvarSlett
 5. ARISAN30.6.10

  Jeg undres. Når det gjelder tvang i psykiatrien, er alle kommentatorer her hos Sigrun konsekvent i mot det?
  Har erfaring fra det kun som pårørende og denne personen ser ikke på tvangsinnleggelsen som forferdelig i seg selv; det reddet livet dens. Det den personen synes var fælt var at enkelte av "pleierne" var redde for henne/han. Personen hadde ikke prøvd å skade andre enn seg selv.

  SvarSlett
 6. Planen til regissøren var å også intervjue ansatte i psykiatrien om hvordan de selv opplevde det å bruke tvang mot pasienter. Når dette likevel ikke ble med, har det nok sine grunner. Kanskje fant hun ingen som ville stille opp.

  SvarSlett
 7. ARISAN30.6.10

  Ja det sier jo sitt. Jeg bare tenker på at det er et veldig komplisert spørsmål og helt sikkert for mye tvangsbruk, men noen ganger må det kanskje til...

  SvarSlett
 8. I siste utgave av Tidsskrift for psykisk helsearbeid, som støtter avviklingen av behandlingskriteriet, sies det på lederplass: "Etter vår oppfatning bidrar dette såkalte «behandlingskriteriet» til å svekke tjenesteapparatets orientering mot å utvikle alternativer, og skape et tilbud på brukernes premisser. Det reduserer i for sterk grad tjenesteapparatets vilje og evne til å forhandle og gå i dialog med mennesker i vanskelige livssituasjoner, og skaper en maktubalanse som også svekker folks muligheter for å gjenvinne kontrollen i eget liv."

  I vinter hadde TV2 nettmøte med psykolog og rådgiver i Rådet for psykisk helse, Olav Nyttignes. Noe av det han svarte var:

  "Mange har fortalt oss om skadevirkningene av tvang. Noen av disse er:

  - Vektøkning på 10-30 kg utfra bivirkninger av medikamenter, samtidig som medikamentene ikke hjalp noe særlig.
  - Følelsen av at ens egen mening ikke teller, siden den ble overkjørt under behandlingen. Dette kan være lenge etter at tvangen er opphevet.
  - Man lar være å oppsøke lege eller helsepersonell fordi man er redd for å utsettes for mer tvang etterpå.
  - Man tør ikke fortelle åpent om hvordan man har det til hjelpere fordi man er rett for at det skal utløse tvang. Noen hemmeligholder derfor selvmordstanker.
  - Man mister tiltroen til at politiet er til å stole på, fordi de assisterte ved en tvangsinnleggelse. Noen forteller om angstanfall bare ved synet av en politibil selv ti år etter en tvangsinnleggelse.
  - Medikamentene passiviserer og gjør mer likegyldig, slik at det blir vanskelig å ta tak i eget liv i forhold til arbeid
  - Noen forteller om alvorlige varige helseskader av medikamentene.
  - Noen forteller at de fikk lyst til å dø fordi deres vilje ble lagt så liten vekt på.

  Det finnes også flere andre eksempler. Det er rett og slett stor variasjon i hvordan tvang i psykisk helsevern virker på den enkelte. Noen rammes hardt, mens andre går videre uten at historien med tvang blir så stor bør.
  -
  Det er viktig at hjelpen ikke blir enten institusjon med tvang eller ingenting. Dessverre kan gjentatte tvangsinnleggelser ofte bidra til at også personen selv ser situasjonen slik, og ønsker å nyte perioden i frihet frem til neste tvangsinnleggelse, og mister troen på at det finnes en tredje vei, med mulighet for langsiktig bedring eller et bedre liv."

  SvarSlett
 9. Mille30.6.10

  Sigrun: Flere av de skadevirkningene du lister opp der, kan man også få om man mottar behandling frivillig. Og det er mye skjult og "frivillig" tvang i psykiatrien.

  SvarSlett
 10. Mille: Ubetinget enig.

  I disse dager er det ti år siden jeg ble utsatt for mitt voksne livs verste traume, av en psykolog. Fremdeles sliter jeg med dette, om enn på langt nær så intenst som de første årene.

  SvarSlett
 11. Jeg finder udtalelser som "Tvang har reddet mit liv," meget problematiske. Hvad er det, tvangen har fået personen til at ændre, som ikke andre, ikke-voldelige, tiltag kunne have fået ham/hende til at ændre?

  SvarSlett
 12. Anonym6.7.10

  I tilfeller der mennesker med mindre grad av psykisk helse begår handlinger som er definert som ulovlige i forhold til norges lover, for eksempel ved trusler om å skade andre... hva foreslår dere da?

  SvarSlett
 13. Anonym: Uttrykket "mindre grad av psykisk helse" var nytt for meg. Hva betyr det?

  SvarSlett
 14. Anonym: Tilbud om nøjagtigt den hjælp, disse mennesker selv ønsker. Det er helt fantastisk, hvordan sådanne tilbud kan nedbringe anvendelsen af tvang. Helt ned til 0.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post