13.6.10

Doktoravhandling fra 2009 lagt ut på nett

Sykepleier Aina Skorpen og sosialantropolog Christine Øye disputerte i fjor høst med avhandlingen  Dagliglivet i en psykiatrisk institusjon: En analyse av miljøterapeutiske praksiser. Studien er basert på et ni måneders etnografisk feltarbeid på et norsk psykiatrisk sykehus på to ulike allmennpsykiatriske avdelinger i 2004, der både personalet og innlagte pasienter er informanter.
Les intervju med de to. De hevder blant annet at begrepet brukermedvirkning kan avskaffes i norsk psykiatri. 

Avhandlingen er tilgjengelig hos BORA

4 kommentarer:

 1. Jeg vil give de to ret. At tale om "brugermedvirkning", samtidigt med, at psykiatrien står med den absolutte definitionsmagt, er at strø folk sand i øjnene. Hvad hjælper det, hvis man kan vælge mellem te og kaffe, mellem et æble og en appelsin, eller mellem kurvefletning og - øh, ja, kurvefletning (det var, hvad en veninde af mig under sin indlæggelse i Ålesund kunne "vælge" imellem, mens deltagelsen i denne "miljøterapeutiske" aktivitet var obligatorisk...), så længe man ikke kan vælge, om man vil blive stemplet som syg eller ej, og, hvis overhovedet, med hvilket af stemplerne (og så længe man som følge heraf ikke frit kan vælge behandling til eller fra)?

  De dogmer, psykiatrien står for, og på hvilket grundlag den har skabt sine definitioner, udelukker jo faktisk på forhånd, at brugerne af dette system kan tilkendes retten til at definere sig selv. Psykiatrien er per definition en total institution. Uanset, hvor mange gange man får lov til at vælge mellem te og kaffe, forbliver det et paradoks, at tale om "brugermedvirkning" i en total institution. Virkelig brugermedvirkning starter dér, hvor psykiatrien ender.

  SvarSlett
 2. Eg har lese ein av artiklane Øye skreiv utfra materialet til doktorgraden (ho er ei god venninne av meg, så eg fekk den til korrektur, og veit ikkje kva tidsskrift den hamna i).

  Denne avhandlinga trur eg er noko av det mektigaste og viktigaste som har skjedd av undersøkjingar av lukka avdelingar i Noreg sidan 23-salen.

  Løp og les!

  SvarSlett
 3. Mille13.6.10

  Jeg har lest gjennom hele doktoravhandlingen i dag og vil anbefale andre å gjøre det samme!

  SvarSlett
 4. Mille: Imponerende! Takk for anbefaling.

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post