7.5.10

Om brukermedvirkning i Psykologtidsskriftet II

Forrige måned hadde Tidsskrift for Norsk Psykologforening tre saker om brukermedvirkning. I maiutgaven er det en artikkel om brukermedvirkning i psykologutdanningen. Der intervjues ansatte ved profesjonsutdanningene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. Det blir også Olav Nyttingnes, psykolog og rådgiver i Rådet for psykisk helse. Han er ikke helt overbevist av svarene som kommer fra lærestedene.

Det høres ut til å komme gode tilløp fra lærestedene. Likevel, som behandler og ansatt har man ofte tilhørighet og lojalitet til fagperspektiver som råder ved tjenestestedet, og som ofte understøttes i kollegialt samvær ... Jeg er redd for at mye terapi som behandlere vurderer som ok, likevel ikke helt fanger opp brukerens preferanser, premisser, ressurser eller samlede behov.

Olav Nyttingnes mener han kom ut fra psykologstudiet med en kraftig undervurdering av brukerne.

I praksisopplæringen var vi ofte i smågrupper, der en av studentene hadde direkte kontakt med brukeren, mens veileder og studenter observerte og kom med sine refleksjoner og vurderinger etterpå. Dette iscenesatte en læringssituasjon der brukeren ikke var med når de avgjørende konklusjonene ble fattet og videre arbeid ble planlagt.

Et viktig tema. De psykologene jeg har gått hos, har ikke hatt noe rom for brukermedvirkning.

Her er innholdsfortegnelsen. Som vi også ser, spør Magne Raundalen: "Hvorfor intervjuet ikke Harald Eia meg?" Det samme lurer jeg på.

Nummer 5/2010 kan bestilles her.

Bookmark and Share

2 kommentarer:

  1. Anonym7.5.10

    Er det virkelig mulig!???? Forhåpentligvis er det noen psykologstudenter som våger tenke selv? De hadde ikke hatt vondt av å erfare hva det vil si å være bruker selv!

    SvarSlett
  2. Det er på tide å endre fokus, brukermedvirkning må byttes ut med ansattmedvirkning. De ansatte må begynne medvirke i det som brukerne ønsker, og ikke motsatt.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post