11.5.10

Løftebrudd fra Lysbakken

Det vekker reaksjoner at ratifiseringen av FN-konvensjonen mot diskriminering av mennesker med funksjonshemminger er utsatt på ubestemt tid, melder Klassekampen. I januar lovte likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken at Regjeringen ville legge fram en proposisjon om å ratifisere konvensjonen før påske.

Hege Orefellen, leder for Psykiatri- og rettsvernutvalget i den norske avdelingen av Den internasjonale juristkommisjonen (ICJ), mener det er viktig å ratifisere konvensjonen så raskt som mulig.


ICJ Norge mener særlovgivingen om psykisk helsevern må oppheves.

– Vi er svært forundret over meldingen vi har fått om at Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) mener det ikke trengs endringer i tvangsreglene i helselovgivingen på grunn av konvensjonen, sier Orefellen.


Bookmark and Share

1 kommentar:

  1. Det er uansett veldig oppløftende at Psykiatri- og rettsvernutvalget, ICJ-Norge mener at den psykiatriske tvangsloven må oppheves. Tusen takk! Men det er såklart trist at Helse- og omsorgsdepartementet mener at det ikke trengs endringer i lovverket, for FN-konvensjonen uttrykker seg faktisk tydelig; CRPD art. 12 sier bl.a. at mennesker med nedsatt funksjonsevne har rettslig handleevne på lik linje med andre, på alle livets områder, og CRPD art. 14 sier at ethvert menneske med nedsatt funksjonsevne har rett til frihet, på lik linje med andre, og at nedsatt funksjonsevne – ikke i noe tilfelle – skal rettferdiggjøre frihetsberøvelse. - Dette er faktisk i motstrid med psykiatrisk tvangslovgivning, som dermed må fjernes! Håper departementet og alle andre forstår dette snart! Tusen takk igjen til Psykiatri- og rettsvernutvalget, ICJ-Norge!

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post