29.4.10

Seminar om journalistikk og psykiatri

Klassekampen skrev i går om et seminar som Norsk psykiatrisk forening arrangerer for journalister. Utenom medisinerne er det to personer som bidrar: Anne Hafstad og Grethe Horn Mathismoen.

Det henger ikke på greip.


Medieforsker Lisbeth Morlandstø har skrevet doktoravhandling om medienes framstilling av psykiatri og psykiske lidelser. Et av funnene er at brukerne sjelden kommer til orde. Journalistene sier de vil bidra til åpenhet og snakke med dem som selv har erfaring med psykiske lidelser, men de vanligste kildene er sjeflege, psykiater og skriftlige kilder. Bare ni prosent av kildene har selv hatt en psykisk lidelse.


Bookmark and Share

3 kommentarer:

 1. En ting er, at brugerne selv kun meget sjældent kommer til orde. En anden er, at de brugere, der kommer til orde, som regel i hvert fald grundlæggende er enig i psykiatriens definition af dem, selv om de måske har et par enkelte ting at udsætte på den behandling, de har modtaget. Jeg har f.eks. ikke oplevet en eneste person i de danske medier endnu, der, ligesom mig og en del andre, er kommet sig helt fra "skizofreni" - og "skizofreni" spiller så sandeligt en særrolle i det hér, det er så sandeligt psykiatriens "hellige ko" - og der kunne give udtryk for en grundlæggende uenighed med psykiatriens definitioner og behandlingstiltag. Det er som om disse mennesker ikke eksisterer, ikke eksistere.

  SvarSlett
 2. Anonym29.4.10

  Her MÅ aksjoneres, Sigrun! Regner som sannsynlig at du har gitt arrangørene beskjed!? Eller journalistene?! TAKK for at du følger med og våger si fra!

  SvarSlett
 3. Anonym29.4.10

  Marian: Jeg kjenner en som i hele ti år var innlagt i psykiatrien, også flere ganger med tvang, pga diagnosen schizofreni. Ble tvangsmedisinert. Kom seg til slutt ut ved å la være ta pillene. Fikk heldigvis den hjelp som behøvdes bl.a. med oppfølging. Jeg har kjent denne personen i mange år nå, også like etter at vedkommende "slapp ut". Ser at det tidvis var angst med i bildet spesielt overfor nye, ukjente situasjoner, men utover det er vedkommende den mest normale person jeg kjenner. Selvsagt besitter vedkommende stor innlevelse, forståelse, innsikt og empati for andre, og har mange som elsker seg for det gode mennesket vedkommende er. Jeg er gudskjelov ingen psykiater, men vil påstå at den personen jeg viser til er frisk!

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post