19.4.10

- Pasienten redigeres vekk

Det er et tankevekkende innlegg av Bjørnar Olsen, psykolog og sjefredaktør i Tidsskrift for Norsk Psykologforening, i Dagbladet: Når pasienten redigeres vekk.

I godt over ti år har det jevnlig tikket inn manus fra personer med erfaringer fra psykisk helsevern, og etter hvert også Nav, i min innboks, alle manus som gir grunn til ettertanke.

Refusjonsraten er tilnærmet 100 prosent.

Er disse stemmene da for evig henvist til bloggsfæren, hvor man er forskånet fra redaksjonelle tvangstrøyer? Da får vi fort en spaltet debatt om psykisk helsevern: en hvor fagfolkenes nøytrale, distanserte språk legger grunnen for utvikling av psykisk helsevern, og en annen hvor personers egen fortvilelse og erfaringer får komme til uttrykk, men sjelden får betydning for praksis i helse- og sosialsektoren.


Oppdatering 20. mai: Hva som er lov og ikke lov

Bookmark and Share

2 kommentarer:

  1. Ud fra et "journalistisk" synspunkt kan jeg godt følge Olsen. Der er jo en masse personlige fortællinger derude - i blogland (!) - der indholdsmæssigt ville være utroligt vigtigt, at få med, både i et blad som psykologforeningens, og klart også i pensumlitteraturen, men der, formelt, stilistisk (og mht. en analyse) ville kræve en indsats for at de kunne komme på tryk. Jeg kan så bare undre mig, at der er tid, energi og interesse nok blandt psykologerne, til at skrive den ene artikel efter den anden om diverse forskningsprojekter og lignende, de har gang i, men ikke til at tage ud, sætte sig sammen med klientelet, og hjælpe det med at fortælle sin version af historien på en måde, så den kan komme med i bladet (respektive i bogen). En sær prioritering, tænker man på, at denne professions hovedinteresse egentligt burde være deres klientels mening om den hjælp, det har modtaget, og ikke så meget deres egen mening om den service, de yder, respektive om det system, de delvis repræsenterer. Snak om at sidde i elfenbenstårnet.

    SvarSlett
  2. Se oppdatering.

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post