30.4.10

Hvordan skape en umulig klient

Råd til deg som er terapeut

1. Gi klienten negative attributter. Legg stor vekt på andre behandleres pessimistiske uttalelser, dømmende personkarakteristikker og stygge kasusbeskrivelser. Forhold deg til diagnosen, ikke til klienten, ettersom det er diagnosen du skal yte hjelp til. Men uansett om forventningene om at en person skal være vanskelig bygger på karakteregenskaper eller på diagnoser, så vil de begynne å virke med en gang de er etablerte. Ubevisst vil ny informasjon bli fortolket slik at den passer med de forventningene man har. Klienten vil da bli frustrert over de egenskapene du og din teoretiske tilnærming tillegger vedkommende, slik at han eller hun vil framstå som et levende eksempel på at din teoriforståelse er riktig.

2. Ikke opptre som en nybegynner, som ofte oppnår bedre resultater enn mer erfarne klinikere, fordi disse kan la erfaring og selvtillit vinne over entusiasme, fleksibilitet og åpenhet. I en nybegynners hode er det mange muligheter, i ekspertens hode noen få. Hold fast på din tilnærming selv om den ikke fungerer. Da vokser problemet ut fra din egen forståelse av problemet og fra ditt eget forsøk på å løse det.

3. Ikke vis interesse for klientens motivasjon og oppfatninger. Om klienten ikke deler din motivasjon, så overse, avvis og overkjør med din teori, slik at resultatet blir motstand. Dermed får du en klient som virker umulig og oppfører seg umulig. På dette stadiet har terapien endret seg, fra å være en hjelpende relasjon til å bli en kamp du riktignok ikke vinner, men det gjør heller ikke klienten.   Bookmark and Share

2 kommentarer:

 1. Mille30.4.10

  Been there done that. Er det rart man ikke fikk det bedre? *sukk*

  SvarSlett
 2. Anonym30.4.10

  Ha, og bagefter kan een af de "kloge professionelle" så kalde klienten for "terapi-resistent"!

  Men for mig at se, er det mere et spørgsmål om at være "hjernevask-resistent".

  Hvis man kan holde fast i sig selv gennem et presserende og groft definerende terapiforløb - så ER man da næsten rask... Eller ?

  Min bedste psykolog var vist ikke engang fuldt uddannet. Men hun var lydhør og fleksibel i sin opfattelse. Hun kunne med andre ord - revidere journalens stigmatisering - gennem samtalerne...

  Så jeg følte mig mødt - ligeværdigt .

  CH

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post