16.4.10

Doktoren svarer i Morgenbladet

Det er enklere å servere pasientene ferdige definisjoner av hva de lider av, men da kommer de ofte i forsvar, selv om noen godtar diagnosen sin. Gjennom dagens mye brukte såkalt psykoedukative programmer skal pasientene lære seg symptomene på schizofreni, som om det var diabetes man led av. Hensikten er at de skal oppnå sykdomsinnsikt og vilje til å ta medisiner. Dette er en måte å endre menneskers selvoppfatning på, fra å være en person med problemer til en schizofren pasient.

Intervju med Toril Borch Terkelsen i dagens Morgenbladet.

Intervju i bladet Psykisk helse
Om Terkelsens disputas

Bookmark and Share

5 kommentarer:

 1. Langt hen ad vejen er jeg jo enig med Toril Borch Terkelsen. Men når hun begynder at snakke om, at tvang i nogle tilfælde skulle være nødvendigt, som hun gjorde i et andet interview (vist i forbindelse med hendes disputans), og hun hér siger, at det skulle være et både-og mht. sygdomsbegrebet, så hopper kæden af for mig. Det er netop de hér både-og misforståelser (og jeg har ofte indtryk af, at man gør brug af dem for ikke at fremstå som alt for radikal, og pådrage sig alt for megen negativ opmærksomhed fra systemets side, altså fordi man er en smule kylling), der gør al snak om empowerment, recovery, brugermedvirkning, etc. etc. til en gang ret så tomme ord. I mine øjne har vi hér helt klart at gøre med et enten-eller valg.

  SvarSlett
 2. Jeg er vel ikke helt enig med deg. Det å registrere spesielle symptomer som auditive og visuelle hallusinasjoner, er ikke å VÆRE en sykdom,men å HA en sykdom. De HAR en sykdom fordi de er personer som observerer sine egne symptomer - slik vi også registrerer symptomer på fysisk lidelse.
  At konsekvensene er mer bruk av medisiner,er heller ingen selvfølge. Hun som skriver bloggen "Psykoser" har ikke brukt medisiner på over 4 måneder. Hun mener at de ikke har andre virkninger enn å "sette livet på vent".

  SvarSlett
 3. Jorunn: Mht. psykdiagnoser er det, mht. resultatet, ligegyldigt, om man siger VÆRE eller HAVE. At påstå, der skulle være forskel mellem de to formuleringer, er at strø folk sand i øjnene (og det er netop hvad der foregår med alle de der afstigmatiseringskampagner rundtomkring). Har du noget bevis på, at såkaldt "psykose", at det, at høre stemmer, er sygdom? Kunne jeg godt tænke mig at se, i så fald.

  SvarSlett
 4. Marian: Du må da se at det er stor forskjell på å ha en forkjølelse og å være forkjølet. Eller å ha psykopati eller å være psykopat :)

  SvarSlett
 5. Anonym19.4.10

  Alle der har hørelsen i behold - kan jo høre stemmer. Det er sådan, vi kommunikerer. ;)

  SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post