2.4.10

Den lukanske Jesus i Getsemane

Wikimedia Commons


Så gikk han ut og tok veien mot Oljeberget som han pleide, og disiplene fulgte ham. Da han var kommet fram til stedet der, sa han til dem: «Be om at dere ikke må komme i fristelse!» Han slet seg fra dem så langt som et steinkast, falt på kne og ba: «Far, om du vil, så ta dette begeret fra meg! Men la ikke min vilje skje, men din!» Lukasevangeliets kapittel 22

En av de mest slående tingene i Lukasevangeliets lidelseshistorie er at Jesus ikke synes å være preget av angst og gru før han blir forrådt og arrestert, slik han er hos Markus. Sistnevnte lar Jesus kaste seg til jorden, mens hos Lukas bare kneler han. Hos Markus går Jesus bort fra disisplene og ber tre ganger, der han ber Gud ta dette beger fra ham. Den lukanske Jesus spør Gud bare én gang, og før selve bønnen sier han "Far, om du vil". Jesus virker altså ikke plaget som hos Markus.

Men så står det videre hos Lukas:

[Da viste en engel fra himmelen seg for ham og styrket ham. Og han kom i dødsangst og ba enda mer inntrengende, så svetten falt som bloddråper ned på jorden.]

Her kommer det en engel for å støtte Jesus, og svetten hans er som bloddråper. Viser ikke dette at Jesus er i stor pine?

Jo, men spørsmålet er om disse to versene var med i det opprinnelige Lukasevangeliet. I flere bibelutgaver, som Det Norske Bibelselskaps, står disse versene i klammer. Det er tegn på at oversetterne er klar over at de ikke er skrevet av Lukasevangeliets forfatter, men er føyd til senere. En grunn for å tro at det er slik, er at Jesu blodsvette er fraværende i det eldste og mange av de beste manuskriptene av Det nye testamentet (originalmanuskriptet har vi ikke).

Om Jesu svette som blod ikke fantes i det egentlige Lukasevangeliet, så står vi igjen med en Jesus som er rolig og kontrollert og har full visshet om Guds omsorg, og som er i stand til å møte sin skjebne i tillit. 

1 kommentar:

  1. Interessant betraktning. Et ganske annet Jesusbilde enn det jeg lærte å betrakte i min barne- og ungdomstid... Og hvorfor ikke et bilde som viser et tillitsforhold til sitt opphav, og som ser mer enn det som er der og da...

    SvarSlett

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post